Stegarii revin în Cupa Balcanică | 1971 (actualizat cu foto din Grecia)

După aproape zece ani de la ultima participare în Cupa Balcanică, și la fix un deceniu de la câștigarea ediției inaugurale, Steagul Roșu Brașov a revenit în această competiție în vara anului 1971.

Echipa brașoveană, antrenată de Nicolae Proca, aflat la debutul ca antrenor principal full-time, a făcut parte din Grupa B, alături de echipa greacă Panionios Atena și de echipa turcă Altay Izmir. Grupa A era compusă din Besa Kavajë (Albania), FK Crvenka (Serbia) și Etar Veliko Tarnovo (Bulgaria).

Stegarii aveau un obiectiv clar.


Actuala generație de jucători de la Steagul roșu nu trebuie să uite în nici un moment că în urmă cu un deceniu echipa de aur a adus în țara noastră primul trofeu într-o competiție internațională. E un motiv în plus pentru ca echipa constructorilor de autocamioane să calce cu dreptul în noua ediție a Cupei balcanice.”

Ștefan Pervulescu pentru Drum Nou (7 august 1971)

„Toate calculele duc spre victorie”


Trecuseră cinci ani de la ultima confruntare internațională a Steagului, cu Espanyol Barcelona în optimile Cupei Orașelor Târguri (actuala Europa League), așa că aproape 10.000 de spectatori au umplut până la refuz Tribuna a 2-a a actualului stadion Silviu Ploeșteanu în caniculara după-amiază a zilei de 8 august 1971.

Echipa de sub Tâmpa încheiase ediția de campionat 1970/71 pe locul 5, la doar trei puncte de prima poziție, și ratase unul din locurile care duceau în Cupa UEFA din cauza golaverajului. În fața brașovenilor se prezenta o echipă Altay Izmir care, deși încheiase precedenta ediție a Superligii turcești pe locul 8, participase la ultimele trei campanii europene.

Totodată, alb-negrii disputaseră și cele două meciuri din Cupa Balcanică împotriva echipei grecești Panionios, victoriile fiind împărțite (2-1 în Turcia, 0-1 în Grecia).

Stegarii nu concepeau decât un start cu dreptul.


Sunt convins că duminică vom oferi suporterilor satisfacția unei victorii.”

Nicolae Proca, antrenor Steagul Roșu (Drum Nou, 7 august 1971)

Cu un Nicolae Pescaru în mare formă, mai ales în prima repriză, echipa de sub Tâmpa a învins cu 3-0, deschiderea de scor având loc devreme, în minutul 5, când Nicolae Florescu a găsit plasa după o pasă a lui Dorin Necula.

Iată mai jos secvența acestui prim gol, surprinsă din trei unghiuri. (click pe imagini pentru mărire)

  • Fotografii S. Bakci (revista Fotbal), V. Secăreanu (ziarul local Drum Nou) și D. Neagu (ziarul național Sportul) au reușit să ne ofere trei perspective asupra primului gol internațional oficial al Steagului după cinci ani.
„Pescaru a făcut duminică o primă repriză excelentă. Iată-l, în această imagine, în plină acțiune, urmărit de Cadar (stînga) și Mehmet.” / FOTO: Sportul, 10 august 1971

După pauză, Györffy (min. 62) și Gergely (83) au stabilit scorul final, iar portarul Stere Adamache a ieșit în evidență prin câteva parade spectaculoase, salvând victoria clară atunci când resursele fizice ale coechipierilor au ajuns pe terminate din cauza căldurii sufocante.

Din păcate, succesul cu Altay Izmir a produse și pagube în rândurile stegarilor, cea mai notabilă fiind excluderea din lot a lui Nicolae Florescu pentru meciul retur de pe 15 august 1971.

Îmbătat de aprecierile pentru jocul bun desfășurat în prima partidă cu Altay Izmir, Florescu, în loc să considere aplauzele tribunelor și elogiile gazetarilor ca pe un îndemn spre realizări superioare, a găsit de cuviință că e mai bine să-și bată joc de talentul său (…) În numai două zile s-a abătut de tot atîtea ori de la viața sportivă, ignorând urmările nefaste pe care au întîlnirile prelungite cu zeul Bachus asupra potențialului fizic și moral.”

Șt. Pervulescu, Drum Nou, 15 august 1971

La Izmir, tot pe o vreme caniculară, chiar dacă în nocturnă, și în fața a 15.000 de spectatori gălăgioși, Stere Adamache a blocat în ultimul moment o mare ocazie turcă în startul jocului, iar Györffy a avut șansa unei victorii târzii, în minutul 85, dar a tras pe lângă poartă, după ce driblase întreaga apărare adversă, inclusiv portarul.

Lipsiți de Florescu, dar cu Gergely Sándor cel mai bun jucător de pe teren, stegarii au reușit să scoată un 0-0 care îi făcea favoriți la câștigarea Grupei B.

  • Györffy Csaba (primul de la stânga), autorul marii oportunități de la Izmir, apare aici într-o fază din meciul tur, în care portarul Tanzer prinde mingea.
  • o parte a delegației stegare fotografiată pe aeroportul Otopeni după întoarcerea din Turcia. Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Nicolae Proca (antrenor) Leonard Rusu, Laurian Taus (medicul echipei), Marin Olteanu , Mihai Ivăncescu, necunoscuți următorii 3, Adrian Furnică, Bálint Ferenc, necunoscut, și Gheorghe Șerbănoiu. Jos: Gergely Sándor, Nicolae Pescaru, Györffy Csaba, Liviu Drăgoi, Dorin Necula și Stere Adamache. Lipsesc din imagine Petru Cadar și Iuliu Jenei

Echipa care va juca finala celei de-a 9 ediții a Cupei Balcanice urma să fie decisă în urma dublei Steagul Roșu – Panionios Atena.

Vice-campioana Greciei la Brașov


Historikos, supranumele celor de la Panionios – cel mai vechi club sportiv elen (fondat în 1890) – veneau sub Tâmpa pe 8 septembrie 1971 ca vice-campioni ai unui fotbal aflat în plină afirmare internațională.

Sub comanda antrenorului englez Joe Mallet, roș-albaștrii au devansat-o în cursa pentru locul secund chiar pe Panathinaikos (2-1, 2-2), finalista precedentei ediții a Cupei Campionilor Europeni, și au ieșit neînvinși și din confruntările cu campioana AEK Atena (1-0, 2-2).

Pentru publicul românesc, dubla Steagul Roșu – Panionios însemna și revederea cu Georgios Dedes, golgeterul sezonului 1970/71 și Gheata de Bronz a Europei cu cele 28 de goluri. Dedes marcase împotriva României, când cele două țări s-au luptat până în ultima etapă pentru calificarea la CM Mexic 1970.

„Stegarii s-au jucat cu ocaziile și cu calificarea în finală”


Lideri neînvinși în campionat după primele trei etape, Stegarii erau determinați să le ofere suporterilor un nou motiv de bucurie.

Cu o victorie, Steagul Roșu s-ar fi calificat matematic în finala Cupei Balcanice, distanțându-se la trei puncte de Panionios (pe vremea aceea se acordau două puncte la succes) cu o etapă înaintea ultimului meci din Grupa A.

Ofensiva formației gazdă, susținută frenetic de un public entuziast, întâmpină serioase dificultăți în condițiile marcajului sever aplicat de Panionios, adeptă a betonului clasic, prevăzut cu un libero (Kiriadis)”

G. Nicolaescu pentru Sportul (9 septembrie 1971)

Acest stil de joc al oaspeților servea unui singur procedeu ofensiv, contraatacul, iar în minutul 13 Mavros îi pune pe greci în avantaj cu singurul lor șut pe poartă din tot meciul.

Cu 13 minute înainte de pauză „tribunele explodează: Ivăncescu, urcat în atac pe culoarul lui, schimbă brusc pe partea opusă, spre colțul stîng al careului mare, acolo unde Györfi așteaptă, cu nerăbdare balonul; un șut expediat de extrema brașoveană, cu sete, din volé, și Filis va scoate mingea din plasă: 1-1”. (idem)

Stegarii continuă să colecționeze ocazie după ocazie, însă faulturile grecilor pentru fragmentarea ritmului, nu mai puțin de 30, plus tragerile de timp, erodează tot mai mult luciditatea și partida se încheie la egalitate, în ciuda dominării brașovene.

Faptul că Panionios este o echipă care nu renunță la luptă indiferent de circumstanțe l-a simțit apoi și Atlético Madrid, semifinalista ediției 1970/71 a Cupei Campionilor Europeni. Spaniolii au fost eliminați în turul I al Cupei UEFA, pierzând returul din Grecia cu 1-0, după victoria cu 2-1 de la Madrid.

Când joci la egal…



Steagul și Historikos s-au reîntâlnit pe 28 octombrie 1971, pe stadionul Nea Symrna, în ultimul meci al Grupei A. Un egal ar fi fost de ajuns echipei de sub Tâmpa pentru calificarea în finala Cupei Balcanice, în vreme ce grecii erau ajutați doar de victorie.

Din păcate, presa românească nu a relatat amănunte de la această întâlnire, limitându-se doar să menționeze scorul final. Putem presupune că brașovenii au încercat să facă un joc de apărare, fapt ce le-a reușit cea mai mare pare din timp, până când Georgios Dedes, în minutele 69 și 81, a înscris o dublă pentru calificarea roș-albaștrilor în finală.

(ACTUALIZARE) – Fotografiile de mai sus, publicate în ziarul grecesc Athlitiki (merci, Sasule!), îl înfățișează pe portarul brașovean Stere Adamache, care s-a aflat în prim-planul partidei. Conform presei elene, „Adamache a salvat Steagul de la un dezastru”, fapt ce ne confirmă bănuielile cu privire la jocul defensiv practicat de stegari. În imaginea din stânga, Adamache blochează o mare șansă a grecilor din numai câțiva metri, în timp ce imaginea din dreapta ne arată primul gol marcat de Georgios Dedes, cu capul, din plonjon.

Panionios va câștiga Cupa Balcanică, după 2-1 acasă și 1-1 în Albania cu Besa Kavajë, marcând astfel un nou moment de triumf internațional pentru fotbalul grec.


Puteți citi mai jos câteva cronici de la aceste meciuri, așa cum au apărut în ziarul naționaI Sportul, revista Fotbal și ziarul local Drum Nou (click pe imagini pt. mărire)

2 gânduri despre “Stegarii revin în Cupa Balcanică | 1971 (actualizat cu foto din Grecia)

  1. Legat de meciul retur de la Atena cu Panionios, să știi, Răzvan, că am făcut rost nu demult de un articol de ziar cu fotografii de la Biblioteca Națională din Atena. Dacă vrei să-l pui aici, ți-l trimit prin email.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.