Baza e-n Blaže

Dacă în ultimele trei sezoane stegarii intraseră în pauza de iarnă având cupele europene în cătare, fie datorită poziției din campionat sau a parcursului din Cupă, ianuarie 2012 a găsit echipa de sub Tâmpa mai aproape de locurile din partea nedorită a clasamentului.

Printre jucătorii aduși în iarnă de antrenorul Marius Șumudică pentru evitarea unei căderi premature s-a aflat și Blaže Ilijoski (27 ani), un internațional macedonean care marcase în ultimul sezon și jumătate de 18 ori în cele 30 de apariții sub culorile echipei Metalurg Skopje – vice-campioana Macedoniei.

„Brașovul propune un nou nume ligii”



Chiar nu credeam că o să debutez în România cu două goluri într-un singur meci! Sper să mai dau patru până la finalul sezonului.”

Blaže Ilijoski, 2 martie 2012, după FC Brașov 2-1 Pandurii Tg. Jiu, sursa

Șutul lui Ilijoski din minutul 13 a deschis scorul împotriva Pandurilor. El nu a fost primul marcator macedonean din istoria originalului FC Brașov, acea onoare revenindu-i lui Dušan Savić, cu două goluri în returul sezonului 2009/10. / FOTO: Bogdan Bălaș, gsp.ro

N-au fost prea mulți martori pe stadion la acest moment istoric, al primului străin din istoria Steagului care a marcat o dublă la debut. Dar cei prezenți, circa 1000, au fost suficient de gălăgioși și au răzbătut prin frigul tăios al serii începutului de martie.

Săniuță lui Ilijoski după cel de-al doilea gol ne-a dat sentimentul că el se află de-o viață la Brașov.

  • „Omul meciului prin cele două goluri înscrise, dar și pentru evoluția de ansamblu. Un plus pentru curajul de a bate un penalty pe final, când scorul era egal.” (Bună Ziua Brașov, nr. 5047 / 5 martie 2012)

Ilijoski a lovit din nou chiar în etapa următoare, la București, contra Sportului Studențesc (1-2), iar cele patru goluri pe care și le propusese până la sfârșitul sezonului păreau acum un țel modest. Dar minutele au început să se adune, iar golurile să se lase așteptate, deși macedoneanului nu i-au lipsit ocazii bune de a marca.

Trecuseră șapte etape de la șpițul din Regie, când pe 27 aprilie 2012 a sosit în oraș liderul campionatului, Dinamo București. Cu doar două victorii obținute în ultima lună, brașovenii erau conștienți că încă un eșec ar complica și mai mult lupta pentru supraviețuire, așa că din această disperare a ieșit probabil cel mai bun meci al lor din sezonul respectiv, detronându-i pe alb-roșii. „Am jucat de parcă noi ne băteam la campionat”, a spus Ilijoski pentru Gazeta Sporturilor în interviul de după meci.

  • Argentinianul David Distéfano deschisese scorul în minutul 29, iar Blaže Ilijoski a adus liniștea cu un sfert de oră înainte de final (77).
27 aprilie 2012: Ilijoski (îmbrățișat de coechipieri, cu fața spre imagine) sărbătorind alături de galeria stegară golul marcat bucureștenilor. / FOTO: arhiva LaStegaru.net

„Sper să mai dau patru”


Pe 4 mai 2012, acasă cu Voința Sibiu, în etapa a 30-a, Ilijoski a marcat o nouă dublă (min. 12 și 20), asigurând Steagului victoria cu 3-0 în fața unei contracandidate directe în cursa pentru evitarea retrogradării. Șase goluri în unsprezece apariții, deloc rău!

Briliantul Brașovului, omul care a scos echipa la liman. Execuții superbe, două goluri utile și spectaculoase.”

Bună Ziua Brașov, nr. 5096 / 7 mai 2012

Aceea a fost și ultima dată când Blaže Ilijoski a salutat publicul de pe stadionul Silviu Ploeșteanu. Integralist etapa următoare, la Mioveni (victorie 1-0), un cumul de cartonașe galbene și o accidentare l-au făcut indisponibil pentru ultimele trei runde.

4 mai 2012: Stegarii înaintea meciului cu Voința Sibiu. Ilijoski este al doilea de la dreapta spre stânga. / FOTO: arhiva LaStegaru.net

A fost frumos cât a durat


Toată suflarea stegară aștepta cu nerăbdare impactul macedoneanului în viitorul sezon.

Din păcate, relația dintre club și Ilijoski nu era cea mai fericită. Conducerea susținea că jucătorul, aflat sub contract, este cu banii la zi și că degeaba încearcă se semneze cu altă echipă. Jucătorul susținea că este neplătit din februarie, acesta fiind motivul pentru care nu a mai revenit la Brașov după vacanța de la sfârșitul sezonului 2011/12.


Nu are el toată vina. A fost sfătuit prost de impresarii şi avocaţii lui, care au interes să-l mai vândă o dată ca să-şi mai ia nişte bani. Cu orice risc. […] Pe Ilijoski o să-l mai vedeți pe terenul de fotbal prin 2014.”

Justin Ștefan, avocatul FC Brașov, sursa

Un număr 10 care a încântat tribuna stegară – Blaže Ilijoski.

Cu orice risc însemna o posibilă supendare pentru 24 etape și obligația de a plăti clubului daune de 500.000 euro. A fost un mare haos. Intervenția FIFA l-a declarat pe Ilijoski liber de contract, dar el a ajuns la Rapid abia după ce bucureștenii au plătit către FC Brașov 300.000 sau 400.000 euro…

Pe 19 octombrie 2012, Ilijoski a marcat împotriva Steagului, în victoria noastră cu 2-1 pe Giulești, unul din cele numai două goluri pentru culorile alb-vișinii. În iarnă, Blaže Ilijoski s-a despărțit cu destul scandal și de Rapid, în timp ce FC Brașov și-a continuat parcursul spre locul 7, cea mai bună clasare de la revenirea în Liga 1 în 2008.

Ilijoski s-a întors în Macedonia natală, iar în returul sezonului 2013-14 a contribuit cu opt goluri în zece meciuri la primul titlu național câștigat de Rabotnički Skopje după șase ani. S-a retras de la același club în 2019, după câteva perioade pe la echipe din Japonia, Thailanda și Malaezia.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături de-a lungul anilor în cariera fotbalistică, tuturor coechipierilor, antrenorilor, arbitrilor, jurnaliștilor… Le mulțumesc mai ales tuturor cluburilor care mi-au dat șansa de a face parte din istoria lor și tuturor celor alături de care m-am bucurat și am plâns.”

Blaže Ilijoski, sursa

Un gând despre “Baza e-n Blaže

  1. Pingback: AR-GEN-TI-NA! | La Stegaru'

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.