„Zi-i Vasile, zi-i!”

Vasile Ghindaru, căci despre el este vorba în articolul de faţă, stă la loc de cinste în folclorul fotbalului braşovean. Este o diferenţă între legendă şi folclor. Legende sunt acei oameni la care atunci când te gândeşti îţi zici că era imposibil să nu le reuşească. Din folclor fac parte cei pentru care orice şut spre poartă, fie ea şi goală, era motiv de ţinut respiraţia.

Vă aduceţi aminte meciul cu Mika Aştarak? Dacă da, atunci cu siguranţă vă aduceţi aminte şi de Ratările lui Vasile Ghindaru. Am scris „Ratările” cu „R” intenţionat. Pentru că atunci când driblezi portarul şi o poartă de şapte metri lungime şi doi înălţime ţi se oferă ca o virgină în noaptea nunţii dar tu tragi în bară doar cu „R” pot scrie „Ratările”, dragul meu Vasile. Parcă celelalte două ratări, şutul pe lângă şi bara de la 40 de metri trec neobservate.

Or trece ele neobservate dar uite aşa au trecut vreo 5-6 ani până când Vasile al nostru a reuşit s-o bage-n aţe din nou. În două sezoane, unul pentru Astra şi altul pentru Petrolul, a reuşit să marcheze şase goluri. Era un reviriment, dar faţă de FC Braşov, pentru care nu mai înscrisese din toamna lui 1998, era dator vândut, mai ales după isprava din meciul cu Craiova din primăvara lui 2000.

Legenda (nu folclorul) spune că la antrenamente Vasile dădea gol din orice poziţie, mai greu îi era în oficiale când tot ce trimitea spre poartă trecea peste, pe lângă sau, în cel mai fericit caz, lovea bara.

Pentru Vasile a urmat „betonarea” în folclorul „stegar” . Pe 18 septembrie 2004 vin la Braşov fotbaliştii din oraşul Unirii, Apulum Alba Iulia. În prima repriză „stegarii”, antrenaţi de Gabi Stan, joacă perfect şi conduc cu 4-0. Bun, scorul poate că vă şochează, dar nu e mai şocant decât faptul că autorul a trei din cele patru goluri braşovene a fost Vasile Ghindaru. Ce să mai, priveai tabela şi nu-ţi venea să crezi. Nici tabelei nu-i venea să creadă că-l afişează pe Vasile Ghindaru de trei ori ca marcator. Dar aşa a fost.

Fotografia document ce atestă „hattrick-ul” lui Vasile Ghindaru din 2004

După ani şi ani, vorba cântecului, Ghindaru revenea cu gol pentru Steagu’, de fapt revenea cu un hattrick. Gata, a ieşit soarele şi pe strada lui, ne-am zis cu toţii. Mai ales că etapa următoare el era cel care deschidea scorul pe „Ştefan cel Mare” în înfrângerea braşoveană, 1-3 contra echipei Dinamo. Patru goluri în două meciuri, senzaţional!

Ce a urmat? Banalul. Ca-n filemele americane. După ce fiul rătăcitor apare de nicăieri şi-şi trăieşte momentul de glorie dispare în neant. S-a dus la Ploieşti, apoi la Cluj, a promovat cu „U” în Liga 1, era apreciat dar a plecat la Chiajna, iar acum joacă prin Singapore.

În final, o melodie pentru tine, Vasile, dar şi un „fan site” dedicat ţie cu ocazia unei aniversări: http://vasileghindaru.tripod.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.