Steagul Roşu XI: Fundaşul central 1

Revin cu sondajul privind alcătuirea celui mai bun XI din istoria echipei FC Braşov. Începând de astăzi, timp de o săptămână, în partea dreaptă a blogului, puteţi vota jucătorul pe care-l consideraţi a fi cel mai potrivit pentru postul de fundaş central. Urmând ca săptămâna cealaltă să completăm cuplul fundaşilor centrali. Până acum, „stegarii” care fac parte din „Steagul Roşu XI” sunt următorii: în poartă Stere Adamache, fundaş dreapta Mihai Ivăncescu şi fundaş stânga Ioan Eugen Nagy.

Iată nominalizările pentru postul de fundaş central:

Iuliu Jenei

S-a născut pe 23 decembrie 1939 la Câmpia Turzii. Ajuns la Braşov la începutul anilor ’60, în vara lui 1962 mai exact, Iuliu Jenei a devenit indispensabil pentru echipa braşoveană în următorul deceniu şi jumătate. Fundaş central puternic, cu intervenţii precise, a adunat pentru FC Braşov la nivelul primei ligi exact 303 meciuri. S-a retras după ce Steagu’ a retrogradat în Divizia B, în sezonul 1974/75, fiind la momentul respectiv jucătorul cu cele mai multe meciuri în tricoul „stegar”. A deţinut acest statut până în 1980, când a fost întrecut de Nicolae Pescaru, cu 311 meciuri.

Cele patru meciuri jucate pentru Steagu’ în Cupa Balcanică şi cele opt din Cupa UEFA (a participat la toate cele trei campanii europene dinainte de ’90) îi aduc un total de 315 meciuri jucate pentru Braşov. În 1970 ajunge în semifinalele Cupei României, jucând patru meciuri în acea campanie stopată de Dinamo Bucureşti. Restul meciurilor din Cupa României sunt necunoscute deocamdată, dar avem un total provizoriu care zice aşa: în cei 13 ani petrecuţi la Braşov, Iuliu Jenei a evoluat în 319 meciuri pentru „stegari”.

Ioan Alecu

Originar din Ploieşti, Ioan Alecu a ajuns la Braşov după ce în prealabil a fentat Steaua atunci când îi sosise ordinul de încorporare. În 1965 este reperat la Târgu Mureş de Nicolae Proca, secundul echipei braşovene la acea vreme, şi adus sub Tâmpa.

La Braşov, oraşul care vă rămâne pentru totdeauna cel mai apropiat de inima sa, joacă până în sezonul 1969/70. Alege să plece la Iaşi, pentru a-şi termina facultatea, evoluând în paralel pentru echipa Politehnica. După realizarea studiilor universitare, revine la Braşov, însă îmbolnăvit de sciatică după aventura moldavă, nu mai poate evolua decât două luni pentru galben-negri, trebuind apoi să renunţe la fotbal. Ulterior a devenit un reputat antrenor la centrul de copii şi juniori al Steagului.

În cupele europene, a evoluat în meciul trei al confruntării din 1966 cu Espanyol Barcelona şi a adunat puţin peste 100 de partide în toate competiţiile cu echipa braşoveană. Deşi fundaş central, Ioan Alecu deţinea o tehnică atipică jucătorilor care evoluează pe acest post. De altfel, o „schemă” devenită marcă înregistrată a dânsului se numeşte „foca”. Ridicând mingea de la sol cu piciorul, o sprijinea pe vârful nasului şi frunte, apoi se aşeza jos rostogolindu-se de câteva ori, menţinând balonul într-un echilibru perfect. Desigur, delecta spectatorii cu această schemă înainte sau în pauza meciului.

Cosmin Bodea

Născut pe 12 iunie 1973, la Beiuş, judeţul Bihor, Cosmin Bodea ajunge la FC Braşov în 1995, după ce evoluase timp de două sezoane la echipa FC Bihor.

În primul său sezon sub Tâmpa, evoluează în 22 de partide pentru „stegari” şi reuşeşte să marcheze şi un gol. Talentatul fundaş central „stegar” este luat în colimator de Dinamo, care-l transferă la finalul sezonului 1995/96. Până în 1999 evoluează pentru bucureşteni şi o scurtă perioadă pentru echipa turcă Sakariaspor. La începutul sezonului 1999/2000 revine la Braşov, club pentru care va juca până la finalul carierei sale, în 2007. În toţi aceşti ani a strâns 149 de meciuri la nivelul Diviziilor A şi B (un sezon în liga scundă) şi a înscris 10 goluri. A experimentat cam tot ce se putea cu echipa de sub Tâmpa: salvare in extremis de la retrogradare în 2000, calificare triumfală pentru Cupa UEFA după o aşteptare de 27 de ani în sezonul următor, dar şi retrogradarea din 2006.

Cosmin Bodea, fostul fundaş central şi căpitan de echipă, a jucat în total în 175 de meciuri pentru FC Braşov (171 în campionat şi 4 în Cupa UEFA) şi a înscris 11 goluri.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

4 gânduri despre “Steagul Roşu XI: Fundaşul central 1

  1. Ioan Alecu mi’a fost mie antrenor!a fost un mare talent.in vremurile lui era un fel de ronaldihnio …face scheme bune cu mingea….!!

    • Ovi, pe Nelu Naghi îl poți vota săptămâna viitoare, pentru că în primul XI vor fi doi fundași centrali. Acuma îl alegem pe primul, săptămâna cealaltă pe al doilea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.