Patru pe sezon. Scăpăm?

Nou record negativ stabilit de FC Braşov în acest sezon – primul sezon de Liga 1 din istoria clubului în care are patru antrenori.

Încă din tur Steagu’ a dat semne de instabilitate şi nivelul băncii tehnice, când Daniel Isăilă este schimbat după primele două etape cu spaniolul Murcia. Acesta din urmă îşi rupe gâtul în următoarele trei etape. Varianta oficială zice că ibericului i-a fost fatală  înfrângerea de acasă cu FC Vaslui (1-2), varianta „off the record” spunând că, de fapt, acesta ar fi fost subminat chiar de către persoane din cadrul clubului. După plecarea lui Murcia, Isăilă preia din nou echipa pe care o conduce până în etapa a XIV-a, când pierde pe teren propriu, scor 1-2, cu CFR Cluj, după ce a avut avantaj. Isăilă este schimbat pentru a doua oară, chiar dacă echipa dădea semne în ultimele etape, prin prisma jocului practicat, că este într-o revenire de formă. Patronul Ioan Neculaie n-a mai avut răbdare să vadă dacă această revenire de formă se va concretiza în puncte acumulate, aşa că-l angajează pe Marius Şumudică. Debutul acestuia este catastrofal, echipa pierzând cu 1-2 deplasarea de la Sibiu. Urmează o victorie la scor împotriva Daciei Mioveni (4-0) şi înfrângerea din Ghencea, la limită, semnată de brigada de arbitri. Echipa încheie turul fără înfrângere (2-0 cu Astra şi 0-0 la Tg. Mureş), reuşind o remiză în etapa inaugurală a returului, la Mediaş, în decembrie. Statutul de echipă neînvinsă este menţinut şi în cantonamentul de iarnă, iar victoria din primul meci oficial al anului 2012, 2-1 acasă cu Pandurii, anunţa un retur în care FC Braşov îşi propune să facă viaţa grea tuturor. Până la urmă, viaţă grea au avut doar fanii echipei de sub Tâmpa. În meciurile ce au urmat, singurele echipe care nu au învins pe Steagu’ au fost cele care şi-au desconsiderat adversarul. În vreme ce FC Vaslui şi Rapid, echipe care se bat pentru laurii fotbalului intern, au capotat la rând în faţa galben-negrilor (0-1 ambele), Sportul, Oţelul, Petrolul şi Ceahlăul au arătat care este minimul fotbalistic pe care FC Braşov îl poate atinge. Meciul cu Chiajna este un caz aparte, acela fiind al doilea meci din mandatul lui Şumudică în care adversarii sunt împinşi spre victorie („stegarii” sunt furaţi pe faţă) de arbitri. După lamentabila evoluţie în deplasarea de la Piatra Neamţ, antrenorul Mariuş Şumudică păreseşte echipa braşoveană, urmând ca Ionuţ Badea să preia funcţia de antrenor principal pentru restul sezonului.

Părţile bune ale mandatului lui Marius Şumudică la Braşov

Punctele pozitive ale perioadei în care echipa a fost antrenată de Şumudică sunt reprezentate de înregimentarea unor elemente de la centrul de copii şi juniori, aceştia având ocazia de a cunoaşte mai bine atmosfera de la echipa mare, Rareş Enceanu apucând chiar să debuteze pentru Steagu’, în victoria cu Rapid. De asemenea, dintre jucătorii aduşi de fostul antrenor în pauza de iarnă, doar macedoneanul Ilijovski pare a fi o soluţie pentru echipă, în partea de atac, celelalte achiziţii neimpresionând în vreun fel asistenţa de pe „Silviu Ploeşteanu”.

Demontarea unui mit

Atât de mult apreciată agresivitate pe care antrenorul le-a inoculat-o fotbaliştilor săi s-a remarcat doar în meciurile de pregătire, în campionat „stegarii” rămânând în mai multe rânduri datori publicului la capitolul determinare şi implicare. Victoriile cu Vaslui şi Rapid au fost reuşite, fie că vrem sau nu să recunoaştem, datorită aerului de superioritate cu care aceste echipe ne-au întâmpinat, ceea ce ne-a permis să le surprindem. În meciurile cu Sportul (deplasare, 1-2), Oţelul (acasă, 0-2) şi Petrolul (deplasare, 0-2), „stegarii” şi-au uitat agresivitatea pe noptiere, evoluţiile lor fiind pur şi simplu dezolante.

Rămâne de văzut cum vor recepta jucătorii schimbarea antrenorului şi dacă vor reuşi să atingă obiectul – evitarea retrogradării. Din păcate, aici sub Tâmpa, nu putem vorbi, cel puţin deocamdată, de obiective mai îndrăzneţe.

 


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

6 gânduri despre “Patru pe sezon. Scăpăm?

  1. sincer…ma bucur ca am scapat de sumudica, nu l-am vrut din prima! pe parcurs mi-a confirmat, idealurile personale si politele „neplatite”, erau mai importante decat Steagu’, oricat incerca el public sa o dreaga. Dar, mi-e groaza si cu badea, mi-a cam aratat limitele; materialul de care dispune, nu-mi da mari sperante…sa ma insel eu de data asta:)

  2. Oare de ce nu se aduce un antrenor mai bun si sa-l tinem cativa ani sau pana la sfarsitul carierei? Eu zic ca antrenorii au cea mai mica vina pentru rezultatele echipei, jucatorii ar trebui sa fie schimbati primii daca nu dau randament dupa 1-2 sezoane.

    Istoricul antrenorilor

    1950-1960: Silviu Ploeșteanu (57-63; 64-68)
    1960-1970: Nicolae Proca (62-64; 68; 71-75; 80-81; 91), Valentin Stănescu (69-71)
    1970-1980: Alexandru Meszaros (75)
    1980-1990: Nicolae Pescaru (81-82; 93-94), Ștefan Coidum (82-83; 84-85), Marcel Goran (85), Costică Ștefănescu (86-89), Dumitru Anescu (89-90)
    1990-2000: Ioan Nagy (90-91), Csaba Gyorffi (91; 95), Paul Enache (91-93ș 98), Gheorghe Staicu (93), Dorel Purdea (94), Ion Nagy (94), Gabriel Stan (95; 00-02; 04-05), Mihail Marian (97), Viorel Hizo (95-97), Adrian Hârlab (99-01), Marin Barbu (98), Cornel Țălnar (98), Ioan Andone (99)
    2000-2010: Florin Halagian (00), Ilie Dumitrescu (01), Ferencz Bajko (02; 05), Marius Lăcătuș (02-03), Ioan Lupescu (04), Răzvan Lucescu (04; 08-09), Aurel Șunda (06-07), Mihai Stoica (07), Nicolò Napoli (09), Viorel Moldovan (09-10), Daniel Isăilă (10)
    2011-2012: Marius Șumudică

    ?: Constantin Teașcă, Traian Ivănescu.

  3. Daca Sumudica e de vina, bine ca l-au usuit. Dar, cu toate ca nu ma pricep si nu stiu ce e acolo, cred ca nu el e principalul vinovat pentru mersul prost al echipei. In campionatul asta de fotbal se joaca altceva decat fotbal, fiecare trage jarul la propria oala si, cred eu, pana la o cercetare adanca, asa cum a fost „mani pulite” in 92 in Italia, buba nu se va sparge. Ambitiile personale ale lui Sumudica coincideau, cumva, si cu ale noastre, doar el nu voia altceva decat sa urce in clasament ca sa le arate el „lor” …. I-au arat „ei” lui, dar si noua. O sa-i arate si lui Badea si lui Murinho si oricui. Dar mai ales, tot noua.
    Acum vreo 30 de ani, tata socru, rosiorean, imi explica de ce nu tine el nici macar cu Rova, si avea dreptate: si la Rova se aciuasera atunci cativa jucatori adusi pentru interesele nustiucui. Si, binenteles, astia erau mana moarta in majoritatea meciurilor (mai putin unii „pensionari”, care veneau aici fiind aproape de Bucuresti, pentru naveta: Sames, Tint, si care jucau pentru placerea lor, ceea ce se vedea in meciuri. Asa cum s-a vazut si din jocul lui Dobrin, de exemplu, cand a venit ca pensionar al Targovistei si a facut ce a vrut pe teren). Acum, echipa noastra, Steagu, e plina de mercenari, care nu cred ca nimeresc singuri drumul pana la Brasov daca nu au ghid … Isi iau leafa si pleaca la mama lor (de …!) Poate de aia s-a vazut ca Enceanu, in ciuda tineretii si lipsei de experienta (sau poate tocmai de aia) chiar a jucat pentru Steagu.
    Hai sa-i tinem pumnii si lui Badea, si lui Niculaie, si oricui lucreaza la echipa. Poate cine stie, greseste vreunul si lucreaza si PENTRU echipa!
    Hai Steagu!

  4. teoretic ar fi cinci antrenori…. conceicao a plecat la sfarsitul pregatirii, ce-i drept nu a prins prima etapa. deci ar fi Conceicao, Pepe Murica, Isaila, Sumudica si acuma Badea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.