Un pretin din Piteşti, loial alb-violetului „Gâscanului” Dobrin şi colecţionar de chestii vechi, mi-a trimis recent un articol despre Steagu’ apărut acum muuuuulţi ani în revista Sport. Paginile sunt din 1960, ca să fiu mai exact, şi înfăţişează echipa noastră la finalul turului acelui campionat. H. Cristea, redactorul articolului, scrie câte ceva despre comportarea echipei în prima parte a sezonului, menţionând că Steagu’, atunci când vrea, „poate desfăşura un joc omogen, tehnic, în viteză, cu combinaţii derutante […], prin respectarea în acelaşi timp a normelor sportivităţii”. Cică dinamoviştii bucureşteni ar putea avea obiecţii privind partea cu sportivitatea. Probabil că Fusulan şi compania i-au urcat pe garduri pe bucureşteni în victoria cu 3-1 de pe 27 noiembrie.
În articol se regăseşte şi un frumos medalion cu lotul echipei de atunci şi antrenorul Silviu Ploeşteanu. De remarcat că echipa avea doar 14 jucători, o cifră absurdă în fotbalul zilelor noastre. Dar cum atunci schimbările de jucători se făceau doar în situaţii cu totul şi cu totul extreme e de înţeles cifra mică de fotbalişti. O altă fotografie arată una din secvenţele jocului cu Ştiinţa Timişoara (3-0 pe 6 noiembrie), alte două fotografii fiind de la un antrenament al echipei. Toate cele trei instantanee au fost realizate pe „Tineretului”.
O poză inedită e cea în care mai mulţi jucători „stegari” se află într-una din clasele şcolii de maiştri a Uzinelor Steagul Roşu Braşov.
„Uzinele Steagul roşu au un mare număr de ucenici. Mulţi dintre ei, în timpul liber, continuă să înveţe. Să înveţe fotbalul de la studentul Fusulan, de la lăcătuşii Proca şi Hidişan, de la inginerul Zbîrcea. Dar este şi o situaţie inversă: portarul Ghiţă, fundaşul Campo şi mijlocaşul-inter Seredai, după ce părăsesc gazonul, pleacă la cursurile şcolii de maiştri a uzinelor Steagul roşu. Sînt în primul an. Exemplul dat de stoperul Zaharia, de mijlocaşul Bîrsan – maiştri, de extremul Haşoti şi de interul Fusulan – studenţi, îi stimulează mai mult ca orice”.
Despre Constantin Ghiţă, Nicolae Campo şi Vasile Szeredai, profesorul-inginer Nicolae Coşca spune următoarele: „[…] aceştia sînt foarte sîrguincioşi, se străduiesc să evite orice rămînere în urmă în însuşirea materiei. Sînt o pildă de învăţătură. Colegii de an îi apreciază. Faptul că jocul lor corect şi valoros mă cucereşte nu-mi diminuează nici un moment exigenţa faţă de comportarea lor la învăţătură”. Cu alte cuvinte, domn’ profesor e fanul lor dar când vine vorba de şcoală… cartea-i carte.
Ce au de zis şi fotbaliştii pe această temă?
„Seredai: Algebra este grea. Dar şi unele şuturi la poartă sînt foarte grele. De asemenea, mi-am dat seama că profesorii noştri de la şcoala de maiştri nu pot fi… driblaţi. De altfel, nici nu este în intenţia noastră. (n.a. frumoasă alegoria lui Szeredai)
Campo: Ecuaţiile sînt totuşi foarte grele. Trebuie multă exersare. Ca şi la fotbal. Dacă nu stăpîneşti bine materia eşti cuprins de emotivitate. Şi asta produce o proastă impresie. Ghiţă nu este niciodată emotiv, prinde şi mai uşor. Deh! O însuşire căptătată în postul de portar.
Ghiţă: Fotbalul nu ne distrage de la învăţătură. Avem şi noi un secret. Echipa este sudată, o uneşte o puternică prietenie. Ne-am înţeles între noi să nu ne irosim energia. După antrenamente plecăm acasă. După meci, chiar dacă am învins, plecăm tot acasă. În turul campionatului am rămas datori spectatorilor. În retur ne vom revanşa…”
La finalul turului ediţiei de campionat 1960/61 Steagul Roşu ocupa locul 6 într-un clasament de 14 echipe, redactorul făcând referire la evoluţiile oscilante ale… alb-albaştrilor pe parcursul primei părţi a sezonului. Finalul campionatului va vedea echipa pe locul cinci, la numai două puncte faţă de ultimul loc al podiumului.
Iată mai jos întregul material. Admiraţi fotografiile şi daţi click pe imagine pentru a o face mai mare ca să puteţi citi şi restul textului.
P.S. nu uitaţi că mâine (joi, 31 mai), de la ora 19, ne întâlnim toţi „stegarii” la Complexul Favorit din Poiană cu Marian Olaianos, pentru ca acesta să ne prezinte planul său în ceea ce priveşte promovarea clubului.
Susţinere blog
Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.
€1,00
Ce grafica era atunci ..super!