Egiptenii – primii adversari internaționali ai stegarilor

Consensul era că Steagul a jucat primul meci internațional din istoria sa pe 30 august 1956, la Odessa, și că în toamna aceluiași an evenimentul s-a repetat la Brașov cu ocazia vizitei celor de la Burevestnik Chișinău.

Ultimele cercetări ale arhivelor mută acestă premieră cu trei mai devreme.

Stegarii față-n față cu Faraonii


Brașovenii formau la începutul anilor 1950 o echipă modestă și destul de anonimă, aflată abia la al 3-lea sezon în liga secundă, singurul nume care atrăgea cât de cât atenția fiind al antrenorului Silviu Ploeșteanu, fostul golgeter și internațional interbelic.

Organizarea în România a celei de-a patra ediții a Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților a deschis o perspectivă la care stegarii nici nu se gândiseră până atunci: primul meci de fotbal împotriva unei echipe din altă țară.

Ziua de miercuri, 12 august 1953, a fost stabilită pentru întâlnirea echipei Metalul Steagul Roșu Orașu Stalin, cum era numele original pe atunci, cu selecționata studențească a orașului Cairo. Delegația egipteană sosită la București – orașul gazdă al Festivalului – era compusă din 68 de persoane, în afara echipei de fotbal deplasându-se și o echipă feminină de baschet și una masculină de polo pe apă, ambele ale clubului Ah Ahly, precum și patru campioni naționali la tenis de masă și o echipă de gimnaști.

În ziua meciului, la ora 17:00, cei 8.000 de spectatori aflați în tribunele stadionului Tineretului (actualul Silviu Ploeșteanu) au primit cu aplauze călduroase intrarea pe teren a echipelor.

Stegarii și egiptenii au oferit „un joc foarte frumos, dus într’o notă de perfectă sportivitate(N. Dumitrescu, Sportul, 14 august 1953).

Toate golurile au venit după pauză, Pantelimon (min. 50), Bădin (64), Cojocaru (75) și din nou Pantilimon (85) stabilind scorul final la 4-0 pentru Steagul! Din echipa antrenată de Silviu Ploeșteanu s-au mai remarcat Gheorghe Marinescu (căpitanul) și Pavel Bădulescu-Bardatz. Același ziar ne spune că „oaspeții au jucat frumos în câmp, dar înaintarea a fost lipsită de finalitate”, evidențiindu-se portarul Omar, stopper-ul Abdi Medi și interul stânga Harip.

Cu siguranță s-au făcut și poze la acest meci, dar încă nu am găsit vreuna.

De asemenea, nu am reușit să aflăm detalii suplimentare despre jucătorii adverși. Fiind studenți, e de presupus că ar fi avut legături cu faimosul club Al Ahly, fondat de asociațiile studențești din Cairo în 1907, provenind probabil de la echipa de tineret.

Puteți citi mai jos mini-cronica acestui meci, așa cum a apărut în ziarul național Sportul Popular. Se pare că ziarul local Drum Nou nu a oferit spații acestui eveniment, limitându-se doar să anunțe data și ora meciului.

click pe imagine pentru mărire


Suprinzător, nu fost primul contact din istoria fotbalului brașovean cu cel egiptean. Dar asupra acestei povești, scrisă cu mulți ani în urmă, înainte chiar de disputarea primei Cupe Mondiale din istorie, vom reveni într-un articol viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.