Despre imn şi întâmplări din spatele scenei

Mi-am încheiat seara legăndându-mă într-un hamac, bând o bere cu Mircea Baniciu şi înconjurat de cei cu care 90 de minute am răguşit atât de tare încât acum vorbesc şoptit.

Un moment care a contribuit la spectacolul de dinaintea meciului, de pe teren şi din tribune, păcat doar că legile prost făcut de nişte oameni cataloghează astfel de momente ca „huliganice”, „scandaloase”, turbulente” şi în încă vreo câteva feluri nu tocmai de bine. Ce-avem noi să le spunem acestor oameni? Hai sictir, torţa sus şi fumul gros!

Despre meci n-o să scriu foarte multe, găsiţi informaţiile cu marcatori, echipe şi alte chestii tehnice pe site-urile specializate. Vreau să spun doar atât: tinere David, fruntea sus, meciuri mai sunt, eşti tânăr, eşti de-al nostru şi te susţinem necondiţionat.

La Stegaru’ e blog specializat pe sentimente, aşa că o să-i dam tare cu asta. Am fost plăcut suprins de numărul mare de oameni prezenţi la stadion, atmosfera creată fiind şi ea una pe măsura evenimentului – lansarea imnului echipei. De fapt, lansare e impropriu spus, întrucât imnul a fost lansat acum 38 de ani. Am reuşit să dibuim care-i treaba cu imnul ăsta cu o seară înainte de meci, când stăteam mai mulţi băieţi în jurul unei maşini pentru a-l asculta şi ne-am dat seama că momentul intonării imnului va fi mai degrabă o reîntâlnire cu un prieten vechi, pe care-l cunoscusem în ’74, într-o zi de toamnă. Şi aşa a şi fost. Din păcate sonorizarea nu prea a făcut faţă momentului (la noi, la peluză, nu prea se auzea mare lucru, poate şi din cauză că lumea cânta din toţi rărunchii), dar, fără îndoială, momentul intră lejer sub rubrica „istoric”.

„Luptă Steagu’ !” în variantă feminină.

Scenariul compus împreună cu Marian Olaianos prevedea o desfăşurare mult mai epică a evenimentului, cu Csaba Gyorffy şi Viorel Morari printre protagonişti (Nae Pescaru s-a operat pe coloană şi nu a putut fi prezent), însă decalarea orei de start a momentului din cauza fanilor care încă îşi făceau loc pe stadion a făcut ca doar Mircea Baniciu să fie faţă-n faţă cu publicul „stegar”. Minunat şi astfel. Păcat doar că fanii dinamovişti au arătat lipsă de respect în momentul intonării imnului, crezând că astfel sunt „mai băieţi” şi ce „jmecheri” sunt ei că ne.o dau la m”#e. Din punctul meu de vedere, sunteţi nişte căutători de atenţie care habar n-aveţi de lucruri precum tradiţie şi respect. Cum altfel când prima pagină din cartea voastră de istorie începe cu „a fost odată un tanc rusesc”?

Revenind la imn, Liga Suporterilor Stegari nu poate mulţumi îndeajuns celor de la Avantgarden şi Belt Art care ne-au ajutat financiar pentru realizarea acestui proiect, cei de la Puma, al treilea sponsor, negociind direct cu Mircea Baniciu. Fără ajutorul lor, imnul n-ar fi existat. De mulţi am tot am vorbit despre posibilitatea înregistrării acestui imn, dar mereu ne-a lipsit sprijinul. L-am avut acum pe Marian Olaianos alături de noi şi iată că visul a devenit realitate. Domnului Simon Maurer, patronul firmei Avantgarden, un sas „stegar” care vorbeşte româna mai prost dar o înţelege perfect, îi adresăm cele mai calde mulţumiri pentru toată implicarea în acest proiect, la fel şi firmei Belt Art care, alături de cei de la Avantgarden, sunt singurele companii braşovene implicate în realizarea imnului. Fără suportului lor financiar, aşa cum am spus şi la început, imnul n-ar fi existat. Acuma să nu credeţi c-o dau în linguşeli, doar vă spun purul adevăr. Cu patroni „stegari” şi cu multă dorinţă totul devine realizabil, asta-i toată schema. Aşadar, domnilor, respectul nostru etern.

Primăria, Consiliul Judeţean? Absenţe nemotivate. Războaiele politice ar trebuie trecute în plan secund când vine vorba despre lucruri legate de patrimoniul local. Că în ziua de azi braşovenii sunt împărţiţi din punct de vedere fotbalistic în mai multe tabere e o chestie de moment, trecătoare, dar „În oraşul de sub Tâmpa” e unul din acele lucruri care vor dăinui peste ani şi ani, care contribuie la identitatea acestui oraş. Fără identitate suntem pe nicăieri. Însă cea mai dureroasă absenţă de pe lista contribuitorilor la imn este cea a însăşi clubului pentru care acest imn a fost creat. La meciul cu Severin am văzut oameni care poate de 10 lei mâncau micul-dejun, prânzul şi cina a doua zi, dar care au dat din puţinul lor cu dragă inimă pentru ca acest imn să existe. C-aşa-i „stegaru’ „, pune sentimentele în faţă. În zadar încerca să ne spună domnul Neculaie la conferinţa de presă din ziua meciului că sentimentele vin pe planul doi în fotbal şi că partea financiară primează. E importantă, dar nu primează, să fim bine înţeleşi. Fără sentimente, fără implicare emoţională, toţi banii pe care domnia sa îi bagă în club (şi pe care i-a băgat de-a lungul anilor) ar fi degeaba. Stadionul „Tineretului”, oricât de mulţi bani ar fi băgat domnul Neculaie în el pentru a-l renova, e casa noastră, chiar dacă noi contribuim financiar la club doar prin plata abonamentelor sau a biletelor. Avem dreptul să-l numim casa noastră şi să nu ne simţim oaspeţi în tribunele sale pentru că doar noi mai trecem într-o zi de iarnă, când e pauză între tur şi retur, ca să privim zăpezile care acoperă gazonul şi tribunele pentru că ne e dor de casa noastră. Domnului Neculaie i-aş sugera să remomoreze cât mai mult cum s-a simţit după acel meci din 1980, cu Dinamo, când am bătut 3-1 şi lumea cânta fanatic pe stadion şi în autobuzele RAT de după meci „În oraşul de sub Tâmpa”. Să-şi aducă aminte şi să realizeze, măcar acum în al 12-lea ceas, că sentimentele şi emoţiile, în fotbal cel puţin, sunt superioare banilor. Altfel, mulţam fain clubului pentru faptul că ne-au lăsat să prezentăm acest imn pe „Tineretului”.

Pentru cei dornici să intre în posesia imnului, rogu-vă să mai aveţi puţină răbdare, o să aveţi cât de curând imnul.

 


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

9 gânduri despre “Despre imn şi întâmplări din spatele scenei

 1. @Adi Stegaru’: Eu n-am făcut foarte multe poze aseară, poate vor apărea cât de curând din alte surse.

  @Adamache: A fost foarte încântat de atmosferă, mai ales că el nu e microbist. Acum putem spune că mai avem un „stegar” printre celebrităţi.

 2. Asa cum ma temeam, vorbaria celor din studioul Digi Sport a inlocuit momentul solemn, din care am apucat doar ultimele secunde. Dar imnul asta chiar e o particica din noi, si bine ar fi daca ar patrunde si in sangele celor care joaca in galben-negru.
  Patronul echipei e patron, el intelege altfel ce inseamna banii decat inteleg cei care nu-i au. Daca era patruns de esenta imnului stegar, jucatorii care au plecat pe la altii a pentru a se transforma in bani ar fi ramas la noi. Pana la urma treaba lui, cineva trebuie sa aiba si bani. Repartitia, sau cum se numeste, a resurselor este reala: – unii cu banii, altii cu pasiunea, rar lucru ca o singura persoana sa le aiba pe amandoua.
  Acum, dupa ce tensiunea serii a trecut (si sunt sigur ca si festivitatea imnului a avut o mare contributie la cresterea tensiunii), o sa marturisesc si eu ca marti eram inca ragusit, ca vecinii au vorbit despre mine marti seara, pe la porti, ca sotia a incercat din rasputeri sa ma tempereze (ea tot pretinde ca am o varsta si ca emotiile astea pot fi daunatoare), ca mi-am trantit pe jos o cana cu apa, de necaz, la primul gol al cateilor, noroc ca nu am nimerit monitorul cu prosopul pe care l-am azvarlit la intamplare, ca nu am bani pentru altul, si ca l-as dori pe Miklos Naghi in teren la meciul de sambata al lui Dinamo, poate mai limiteaza scorul.
  Dar stiti ceva? oare de ce stegarii nostri nu lupta asa la toate meciurile? Daca i-ar fi inghesuit in felul asta pe cei de la Severin le dadeau cinci sau sase, nu doua …
  In acelasi context, de ce suporterii vin la meciurile cu Dinamo sau alte echipe din astea, asa-zis mari, dar lipsesc la meciurile cu Severin si altii. Doar nu sunt suporteri dinamovisti, ci stegari, nu?

  Hai Steagu!

 3. @tuteasca, tocmai asta e sunt foarte multi suporteri dinamovisti, stelisti in brasov, dar care nu prea inteleg ca daca nu participa activ la Steagu ca spectatori pe stadion risca sa mai vada aceste echipe doar mergind la Bucuresti

 4. Pingback: De zece ani pe La Stegaru’ | La Stegaru'

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.