Motto: Dacă viaţă îţi oferă lămâi, dă-le înapoi şi cere… tricoul de joc!
Viața de fotbalist nu e printre cele mai drepte forme de existență. Există golul din ultimul minut, dintr-un șut-degajare, primit de la o echipă ce a fost asediată tot meciul. Apoi mai sunt și dramele personale. Accidentările. Iată-te aici, în plin fuleu spre glorie, doar că piciorul unuia (cel mai probabil tot de la echipa aia sub asediu) oprește nu doar mingea ci și cariera ta. Unii nu mai revin niciodată, totul rămânând o amintire a unei lumii care parcă nici n-a existat. Sunt învinși atât fizic, dar mai ales psihic. Pentru alții, pășirea din nou pe gazon când nimeni nu prea le mai dădea vreo șansă este cadoul ideal găsit sub brad în dimineaţa de Crăciun. Iar cum Călin Gane este genul de persoană care ştie că cele mai frumoase cadouri ţi le faci tu însuţi, iată-l mai jos (dreapta, în săritură) în meciul câştigat cu Steaua pe 24 decembrie 1964, graţie golului semnat de el.

1964, Ajunul Crăciunului. Steagul Roșu învinge Steaua București cu 1-0, unicul gol fiind înscris de Călin Gane. foto de Szabó Sándor
Trecuseră peste doi ani de când îşi rupsese ligamentele într-un meci U Cluj – FC Oradea, 4 noiembrie 1962, şi se părea că singura carieră rămasă la îndemâna tânărului Gane va fi cea de profesor de română.
Făcuse furori în tricoul Steagului la sezonul de debut, 1959/60. Unii îşi deschid contul cu un gol. El l-a inaugurat cu un hattrick! Şi chiar împotriva Universităţii Cluj, demolată pe „Tineretului” în ziua de 15 noiembrie 1959 cu scorul de 7-1. Era al 4-lea meci în care îmbrăca tricoul cu dungi albastre, iar până la finalul campionatului care va vedea Steagul clasat pe locul 2, va mai înscrie de alte trei ori în cinci partide. Destul de bine pentru un puşti de 18 ani, nu? De aceeaşi părere a fost şi Petre Steinbach, antrenorul Naţionalei de juniori a României, care îl selecţionează pe „stegar” în lotul pentru Campionatul European de Juniori din Austria. Din linia de cinci atacanţi mai făcea parte şi Iuliu Năftănăilă, încă la Nitramonia Făgăraş pe atunci. Belgia, Franţa şi Spania sunt nimicite în faza grupelor: 3-0, 4-1 şi 5-1! – scoruri ce azi par SF. Cinci goluri au fost reuşite de copilul-minune al Steagului Roşu din Braşov, iar România păşea triumfal spre semifinalele de la Viena. Sorţii îi pun pe tricolori faţă-n faţă cu ţara gazdă, dar nu-i nici un bai. Austriecii sunt făcuţi şi ei knock-out, 4-1. În cele din urmă Ungaria a pus capăt euro-aventurii, învigându-ne cu 2-1 în finală. Şi aşa, doar vice-campion european la juniori, Călin Gane se întoarce în Braşov cu aura unei vedete internaţionale. Ce carieră se anunţa pentru el!
Dar erau anii în care fotbalul, deşi se juca cu mai mare plăcere şi pasiune decât acum, nu reprezenta chiar totul. „Stegarul” nostru tocmai termina liceul şi a nu urma o facultate era în afara oricărei discuţii. Mai mult, a nu urma Litere la Cluj era de neconceput! Tatăl său era unul dintre cei mai respectaţi profesori din Braşov, aşa că vedeta „stegară” îşi pregăteşte valiza şi se urcă în trenul de Cluj pentru a duce tradiţia familiei mai departe. Este apreciat atât de profesori şi îşi face şi datoria în tricoul „studenţior”, pentru care marchează 5 goluri în 39 de meciuri. Ultima oară când a călcat pe iarba stadionului „Ion Moina” a fost în acea zi de 4 noiembrie 1962. Teribila accidentare suferită în meciul cu Oradea va pune sub un mare semn al întrebării destinul fotbalistului Călin Gane.
Revenirea unui „stegar”
În vara lui 1963 termină facultatea şi, într-un picior, se îmbarcă la trenul Cluj – Braşov. Coboară pe peronul recent inauguratei Gări Centrale şi trage adânc aer în piept. Este acasă! Ce să facă, ce să facă? S-ar putea apuca de predat română. Sau ar putea să înscrie un hattrick în poarta dinamoviştilor. Da, a doua variantă sună mai bine. Orele de română mai pot aştepta.

Braşov, Stadionul „Tractorul”, 1 noiembrie 1964. Cu trei zile înainte de împlinirea a doi ani de când suferise accidentarea, Călin Gane, 22 de ani, înscrie de trei ori cu Dinamo Bucureşti. Este, cel mai probabil, singurul „stegar” care a reuşit o astfel de performanţă.
Găsise resurse pe care poate nici el nu ştia că le are. Deh, şcheian puternic! Doctorul Taus i-a fost alături în tot acest timp, sprijinindu-l nu doar medical ci şi moral. Astfel, după cea mai grea bătălie din cariera sa, pe 30 august 1964, în prima etapă a sezonului 1964/65, Călin Gane pune din nou pe el tricoul Steagului. Va avea o toamnă spectaculoasă, în care reuşeşte cel puţin 5 goluri (nu am încă datele complete ale sezonului). În acest sens, descrierea care i se face într-un număr al revistei Sportul din 1965 mi se pare un pic cam nedreaptă.
Jucător de inteligenţă şi fineţe, tehnician complet şi tactician lucid, Gane a anunţat de cîteva ori un jucător mare. Dar promisiunile nu s-au împlinit… De ce oare? Răspunsul e simplu. Toate aceste calităţi certe au fost estompate de o şi mai certă lipsă de combativitate. De altfel Gane este conştient de acest lucru şi e gata de un nou start spre adevărata valoare. Se pare că tînărul absolvent al facultăţii de filologie e hotărît în acest sens.”
Revista Sportul, nr. 22, noiembrie 1965
Nu sunt vreun expert, dar cred că orice jucător care a trecut prin infernul unei accidentări care îţi poate sfârşi cariera nu mai este, în cazul fericit în care revine pe teren, la fel de combativ ca înainte, privind cu teamă instinctivă orice duel sau tackling. Călin Gane a jucat pentru Steagu’ până în 1970, lăsând de înţeles cu fiecare pasă, dribling şi gol că atât el şi cât şi Steagu’ ar fi putut arăta altfel dacă n-ar fi fost fatidicul 4 noiembrie 1962.
Pe 12 aprilie 1970 îl înlocuia în ’65 pe Francisc Balint şi păşea pe teren în tricoul Steagului pentru a 132-a oară într-un meci divizionar. Adversarul? U Cluj, echipa împotriva căreia marcase în urmă cu aproape 11 ani primele goluri ale carierei sale. A înscris 35 de goluri pentru Steagu’ (27 în Liga 1 şi 8 în Liga a 2-a a sezonului 1968/69). Acum putea să predea lecţii de română.

Călin Gane, fotbalistul-profesor. S-a născut pe 12 mai 1942, la Braşov. A jucat pentru Steagu’ în sezonul 1959/60 şi între anii 1963-1970. Între 1960 şi 1963 a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din Cluj, respectând tradiţia familiei, şi a jucat pentru U Cluj. Pentru FC Braşov, Călin Gane a jucat în peste 132 de meciuri şi a marcat 35 de goluri în toate competiţiile. O gravă accidentare suferită în 1962 îi periclitează cariera, dar găseşte forţa să revină pe teren. S-a dedicat învăţământului, fiind profesor de română în anii 1980 la actualul Colegiu Tehnic „Remus Răduleţ” din Braşov. sursa foto: 7sport.ro
Susţinere blog
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.
€1,00
Nu stiu prea bine: in deceniul al optulea (1974-75, daca nu ma insel) cativa dintre colegii mei mesotisti jucau in echipa de campionat judetean a ITB (nu ITA e stramosul RAT, ci ITB). Nu imi amintesc prea bine ce performanta a facut echipa (daca nu gresesc era antrenata atunci de proful mesotist de sport Marin Iancu).
Așa este ITB a fost strămoșul RAT, via IJTL (Întreprinderea Județeană de Transport Local).
ITA sau Autotransport, cum i se mai zicea, deținea autobazele din oraș, care erau vreo 5 la număr și avea ca obiect de activitate transportul de marfă cu autocamioane.
Și ITB a avut echipă de ligă județeană, la care au evoluat la apusul carierei lor și câțiva stegari (de ex. Mihăilescu sau Niță).
A fost cel mai tare profesor din acest liceu!!! Respect!
Nu îmi vine să cred….Când imi amintesc de Liceul Energetic mă duc cu gândul la „profu'” de Română! Cel mai drag profesor din toți cei 16 ani de școală! Dumnezeu sa îl odihnească!
Ați greșit data de naștere a unchiului pe 12 mai este
Buna seara,
Poate cineva sa ma ajute sa il gasesc pe domnul profesor? I-am fost eleva si vrem sa il invitam la intalnirea de 30 de ani.
Multumesc
Bună seara,
V-am trimis un e-mail cu numărul de telefon al unei persoane care v-ar putea ajutat să vă contactaţi fostul profesor.
Hai Steagu’ !
oare ce mai face Marele profesor???E UN OM CU CALITATI DEOSEBITE!
A fost profesorul meu de Limba Romana la Energetic. Un om extraordinar si un profesor deosebit. Imi amintesc cu mare placere de orele de Romana. L-am pomenit de foarte multe ori de-a lungul anilor. Sper sa il si vedem (impreuna cu colegii de liceu).
Pingback: A murit fostul mare stegar, Călin Gane! - NewsBV
Pingback: A încetat din viață un mare "stegar"! - Realitatea de Brașov
A fost dirigintele meu. Mare Om. Inimaginabil de bun. Un Profesor minunat. Atașat de elevi. Mare pierdere.
Pingback: Ni se duc „stegarii”. Călin Gane a plecat și el acolo Sus – Silviu Prescornitoiu
O mare pierdere, un om deosebit , un profesor de limba și literatura română, cum nu prea mai găsim azi, era dedicat meseriei lui si elevilor, făcea cu drag tot , eu nu l-am vazut niciodata suparat , era un om vesel!Azi nu mai este printre noi, sunt trista! Dumnezeu sa il odihnească în pace!