„Dă-i la poartă, ungure!”

Steaua - Steagul 0-1 1967Cam aşa-l alintau coechipierii pe Csaba Györffy, unguraşul simpatic din Cristuru Secuiesc, care a pus galben-negrul pe noi, care a evadat din duba armatei ca să nu ajungă la Steaua şi căruia în ’74 i s-a asigurat nemurirea. „Şi cu Györffy pe extremă, rezolvăm orice problemă”. 

Români, şaşi, maghiari, tribunele bătrânului stadion din Bartolomeu îi primea pe toţi. După vreo 700 de ani de convieţuit împreună s-au obişnuit unii cu alţii şi putea stau unul lângă altul ca să încurajeze Steagu’. Se mai tachinau pe seama originii etnice, pentru că asta-i o caracteristică a prietenilor. Ohohoo, şi slavă cerului că Györffy reprezenta o resursă nesecată de inspiraţie. E haios felul în care vorbeşte româneşte astăzi, închipuiţi-vă cum era în ’66, când a venit în Braşov şi nu ştia o boabă română. Dar Meszi, Alexandru (Sandór) Meszaros, legenda anilor ’50, l-a luat luat lângă el să-i dea lecţii. Jenei şi Szigeti făceau şi ei pe profesorii.

Nu că arăt cu degetul, dar majoritatea elevilor din Aprily Lajos, unguri deci, ţin cu Steagu’. Majoritatea românilor pe care i-am cunoscut, şi cică şi braşoveni pe deasupra, o ard cu Steaua, Dinamo, Rapid şi cine o mai fi la modă. Chiar şi la Universitate am întâlnit maghiari din Secuime care m-au surprins cu afinitatea lor pentru Steagu’. Să vă zic cu ce m-au surprins colegii din Sud sau Est? Sau chiar şi cei, chipurile, născuţi şi crescuţi în Braşov? 

La meciul cu Oţelul, pentru prima dată în viaţa mea, mi-a fost ruşine că am împărţit acelaşi meci cu voi. Totul a fost încântător până în momentul când, mare parte dintre voi, v-aţi repezit ca nişte oi în prăpastia ultranaţionalismului. Dezolante clipe.

P.S. în fotografie, Unguru’ marchează pe „23 August” contra Stelei. Victorie 1-0 pentru Steagu’ în primăvara lui 1967.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

8 gânduri despre “„Dă-i la poartă, ungure!”

  1. Razvane, ai scris ce simt si eu, mi-a fost rusine tare. Extremismul este molipsitor iar mintile tinere sunt prada usoara.
    Am demonstrat inca o data intregii tari ca Brasovul nu e tocmai paradisul civilizatiei in Romania, asa cum le place multora sa creada.

  2. Sunt foarte dezamagit de tot ce se intampla la echipa noastra de suflet (conducere, jucatori dar mai ales asa zisi suporteri). Absolut dezamagitor… Pe de alta parte acest articol e cat se poate de simpatic. Hai Steagu!

  3. Am crescut in Brasov si pastrez amintiri frumoase din copilarie, cand prima mea iubita (eram la gradinita, pe Pictor Luchian) a fost Judith, care si-a aparat cu ferocitate drepturile fata de Karin, care i-a luat locul in inima mea. Cel mai bun prieten al meu in clasele primare era Szasz, cu care ne jucam de-a … activistul de partid, si Aleman, in casa carora vedeam jucarii unguresti de negasit in magazinele de pe Republicii. Cand am emigrat in sud, multa lume din Rosiori ma numea „bozgorul”, doar pentru ca veneam de la Brasov. Sincer m-am mirat foarte tare ca cineva face o astfel de discriminare (desi nu cunosteam cuvantul inventat dupa 1990), dupa ce in orasul meu natal nimeni nu-si batea capul cu apartenenta etnica a celuilalt. Daca azi se striga lozinci nationaliste si ultra pe stadioane si oriunde, nu Steagu e de vina, si nici bietul arbitru care i-a supravegheat la ultumul meci.Dar asta nu inseamna ca e bine sau util sa se strige. Sa fie luati de par aia care au inventat discriminarea, nu arbitrul si nici asa-zisii suporteri.

  4. Si datorita acestei galerii alcatuita din copii care nu stiu pe ce lume traiesc ,tribuna a doua e suspendata doua meciuri , lasand echipa fara adevaratii suporteri . Pacat , am abonament,vin de la 50 de km , si ma gandesc daca mai merita.

  5. Daca cu 3-4 ani in urma simteam ca incep sa vina oameni civilizati si mai de calitate pe Tineretului (copii, femei, familii) in acest tur am constatat ca nu este asa si majoritatea suporterilor sunt de un primitivism de neinchipuit pentru anul 2014.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.