Un stadion din cartierul Noua, Braşov

Au trecut mai bine de 8 ani de când am călcat ultima oară pământul a ceea ce cândva a fost stadionul campionatului inter-secţii al Uzinei de Autocamioane ROMAN, ex-Steagul Roşu, ex-U.A.B..

Poţi vedea aici nişte poze şi citi cum trebuia să sari peste un braţ al canalului Timiş ca să ajungi la teren.

Am ajuns întâmplător duminica trecută pe „stadion”. De obicei trec pe lângă el o dată pe an, când merg la biserică în noaptea de Înviere, dar prin bezna nopţii de primăvară e greu să disting prea multe.

Natura şi-a creat un loc al ei, iar poarta dinspre piaţă abia se mai vede de la nivelul „gazonului” printre copăcei. Îmi place că încă mai există porţile. Fără ele n-ai ghici că acolo a fost cândva un stadion.

Stadionul din Noua

Ce nu-mi place e că nu există pe undeva documentată o istorie fie şi schematică a stadionului şi a campionatului de fotbal organizat acolo din anii 1950 până în primii ani ai acestui mileniu. Ar fi vorba, cred, de unul dintre cele mai longevive „Sunday Leagues” din istoria României. Dar cum la noi cultura pentru marile cluburi e oricum şubredă, nu poţi avea aşteptări prea mari de la fotbalul mic-mic.

Singura chestie cvasi-istorică pe care o am e faptul că Stere Adamache a jucat în campionatul inter-secţii al uzinei după ce s-a retras de la Steagu’, în 1977. Probabil cel mai faimos jucător din istoria campionatului, dat fiind că a fost titularul Naţionalei în meciurile de la Mexico ’70 şi unul din oamenii decisivi în obţinerea victoriei contra Cehoslovaciei.

Ar fi o treabă amenajarea locului într-un fel de parc, poate chiar unul cu tematică sportivă, unde copiii din cartier să poată ieşi la fotbal fără să trebuiască să sară garduri sau să rezerve ore la balon. Şi să se menţină porţile acelea, pentru că sunt o parte tangibilă din istoria cartierului şi a fotbalului braşovean în general.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.