Memorabilul Vascko [+video cu toate golurile]

Două lucruri vor fi mereu ataşate numelui lui Emerich Vascko: numărul – 25 – transpus cu marker-ul pe tricourile multor visători de pe terenurile ştrandului Noua, şi golul ăla cu Steaua – un vis devenit realitate pentru toţi cei care au avut norocul de a-l trăi live pe stadion sau în faţa micilor ecrane.

Genul de gol pe care ţi-l imaginezi la vârsta de nouă ani, dar pe care-l desenezi pentru că el chiar s-a marcat.

Atacantul sosit la Braşov în vara anului 2000, de la divizionara secundă UM Timişoara, a avut un tur liniştit în tricoul galben-negru, cu numai trei goluri marcate.

Însă două dintre reuşitele sale au adus „stegarilor” şase puncte, iar la Mediaş a oferit pasa decisivă pentru un nou gol victorios. Primul din totalul celor 12 goluri din timpul şederii sub Tâmpa a fost reuşit de Imi Vascko în etapa a 4-a a ediţiei 2000/01, pe 27 august, când a marcat unicul gol al victoriei de acasă împotriva Rapidului cu puţin timp înaintea pauzei.

Un lob pe „Municipalul” băcăuan (1-1), în etapa a 9-a, şi încă un gol în Bartolomeu, contra Rocarului, pe 4 noiembrie 2000, au completat zestrea lui Vascko din prima parte a campionatului.


După un început de retur cu două înfrângeri consecutive, care ameninţau ambiţiile „stegare” pentru o clasare superioară, Emerich Vascko a început pe 31 martie 2001 un recital pe care suporterii şi-ar fi dorit să nu-l vadă vreodată încheiat.

În minutul 88 al meciului de acasă cu FC Naţional (actuala Progresul Bucureşti), Vascko a marcat în minutul 88 golul victoriei, după ce braşovenii au fost conduşi cu 1-0 şi 2-1!

A fost începutul unei serii de cinci meciuri consecutive în care timişoreanul s-a prezentat pe lista marcatorilor, un record pentru clubul de sub Tâmpa la nivelul Ligii 1. Pe lângă golurile propriu-zise, Vascko a oferit şi două pase decisive, cu Naţional şi în deplasarea de la Rapid (victorie „stegară” cu 3-1), dar apogeul acestui şir de reuşite îl constituie, fără îndoială, „golul magic” (Călin Piştea în Transilvania Expres de a doua zi) cu care a deschis scorul împotriva Stelei (2-2) pe 14 aprilie, în Sâmbăta Mare.

Până la golul ăla cu Steaua s-ar fi putut vorbi mult şi bine de golul ăla cu Ceahlăul, doar că în minutul 90 al meciului din tur, de la Piatra Neamţ, de pe 14 noiembrie 2000, Emerich Vascko a fost autorul celui mai frumos gol „stegar” care nu s-a marcat vreodată, foarfeca lui de la 18 metri fiind deviată de sub transversală de palma portarului nemţean.

În final, Vascko a încheiat sezonul ca golgeter al echipei cu 10 goluri marcate, iar clasarea pe locul 3 şi revenirea „stegarilor” în cupele europene după o absenţă de 27 de ani au amplificat aşteptările pentru ediţia viitoare.


În prima etapă a noului sezon, la Tulcea, împotriva Farului Constanţa, Emerich Vascko părea că va continua de unde a rămas, însă golul egalizator din repriza a doua a fost anulat de un offside eronat.

Era bine dacă asta ar fi fost cea mai mare problemă a „stegarilor” în acea zi de 4 august 2001. Peste puţine minute de la anularea golului Vascko a fost faultat în careu şi a suferit o accidentare gravă, care l-a ţinut în afara gazonului până la mijlocul lunii noiembrie.

A revenit pe data de 18, în antepenultima etapă a turului, în meciul de acasă cu Rapid. Golul victorios înscris atunci dădea tuturor speranţe că lucrurile pot fi ca înainte. Însă, după ce un alt offside eronat i-a anulat golul decisiv cu Dinamo (1-1), din ultima etapă a toamnei, Vascko a mai bucurat o singură dată tribunele, pe 1 mai 2001, când a deschis scorul în Bartolomeu contra Argeşului (2-0).

Cu timpul şi-a pierdut locul de titular, iar ultima sa contribuţie la o victorie a venit în turul ediţiei 2002/03, pe 2 noiembrie, când a obţinut lovitura liberă indirectă de la opt metri din care „stegarii” au învins Ceahlăul (1-0).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.