Ferește-mă, Doamne, de prieteni

Guest post de Ilie Birt

Războiul clandestin al „oamenilor de fotbal” cu suporterii stegari — episodul 1


Așa a denumit istoricul american cartea-document în care vorbește despre impactul profund pe care l-au  avut operațiunile de dezinformare ale sovieticilor asupra țării noastre.

Nu suntem aici să facem politică, sau să spunem ce este corect și greșit despre istoria României, dar să fiu al naibii dacă titlul ăsta nu se pliază perfect pe realitatea stegară – bineînțeles, cu un subtitlu personalizat.

Am să evit pe cât posibil să vă plictisesc cu prezentările, sunt un simplu suporter sau ultras cum îmi place să-mi atribui sintagma, țin cu Steagu’ de aproximativ 20 de ani, asta însemnând mai mult de ¾ din viața mea. La un calcul simplu vă poate da, aproximativ, vârsta mea, dar e totuși irelevantă pentru că încep prejudecățile din partea stegarilor care urmăreau echipa în paleolitic și ne scot ochii că doar pe vremea lor erai stegar.

Bineînțeles, nu sunt cel mai mare stegar, primul loc este deținut la comun de fiii unor legende stegare. Ei sunt cei mai mari stegari și cei mai deștepți oameni din lume.

Pentru copiii (deja înaintați în vârstă) de foști fotbaliști ai Steagului, care se simt ca niște regi doar pentru că tații lor au făcut istorie în galben-negru și alb-albastru ( hai că n-ați uitat asta ), care au dreptate până la Dumnezeu și înapoi vă spun că aș fi ținut și mai de mult timp cu Steagu’. Așa că, îmi cer scuze la „domnii fii” pentru că nu sunt la fel de vechi stegar precum dumneavoastră.

Nimic nu se pierde, totul se transformă (conform chimistului și filosofului Antoine Lavoisier, vedeți că mă dau deștept în fața dumneavoastră ), așa că este timp să vă ajung din urmă și să fim, cel puțin, la fel de stegari. Hahaha, vă dați seama , eu și cu „juniorii”, la fel de stegari?

Scuze, am divagat.

Mulțumesc lui Răzvan pentru că ma primește în hotelul și pub-ul La Stegaru’. Glumesc, nu a făcut atâția bani din meseria de scriitor încât să aibă hotel și pub, dar sunt mulțumit și cu găzduirea pe blog. Restul banilor i-a băgat la echipa SR Brașov la fel ca alți suporteri stegari, care, bineînțeles, nu sunt la fel de stegari ca „juniorii” sau gardienii numelui Steagu’ Roșu.

Aș vrea să-l văd pe gardianul șef când o să-i reproșeze lui taica-miu că spune că el stă în cartierul Steagul Roșu. O să mergi la el și o să-i spui: „Domnule, dumneavoastră stați în cartierul Astra, nu aveți voie să folosiți numele Steagul Roșu!”. De celălalt gardian nu spun nimic, pentru că iar va începe să sune suporterii stegari pe Facebook Messenger.

Băi, respect pentru ce au făcut tații voștri pentru echipa Steagul Roșu (dar nu ăla de-l confiscați voi, ci ăla vechi, din 1936), dar asta nu vă dă dreptul să batjocoriți suporterii pentru că suporterii – buni, răi, cum sunt – dau viață unei echipe.

Așa numitul război internautic pe care-l observăm cu toții pe Facebook a venit în momentul când F.C. Brașov a intrat oficial în faliment și A.C.S Steagu Roșu FCSB STEAUA UNIVERSITATEA CRAIOVA POLI TIMISOARA S.A a gardienilor galaxiei avea deja câțiva ani de existență. A început când fiii de fotbaliști au aruncat cu noroi în suporteri și, alături de acoliții lor care-i pupau în dos, atacau orice acțiune făcută de suporteri.

Ne-ați spus că suporterii nu sunt oameni de fotbal, că ei nu au ce căuta în organigrama unui club de fotbal. V-am ascultat. Suporterii trebuie să suporte și v-am suportat totul până la un anumit punct. Jignirea nu este permisă, indiferent că sunteți fii de glorii stegare.

Aurică Țicleanu a avut dreptate când a spus, și-l citez: „I-am spus direct lui Romică: Brașovul a avut tradiție în fotbal? Da! Brașovul a avut fotbaliști mari? Da! Brașovul are suporteri? Da! Brașovul a avut antrenori de mare valoare? Da! Păi, atunci unde e problema, nea’ Romică? Nu cumva Brașovul nu a avut conducători buni? De ce un oraș de talia Brașovului nu are fotbal de performanță? Sunt foarte multe orgolii”.

Vreți să faceți un new F.C. Brașov ? Faceți-l, dar nu contați pe suporteri. Pentru noi S.R. Brașov este Steagul Roșu Brașov și F.C. Brașov. Este sufletul nostru, la fel cum noi suntem sufletul echipei. Și nu ne vom frânge în fața nimănui.

Terminați cu atacul asupra suporterilor, inconștienților. Voi vă prefaceți că faceți fotbal, noi creeăm istorie. Fotbalul fără suporteri, nu e fotbal.

Dacă am reușit să vă captez atenția și nu v-am plictisit, ne revedem în următorul episod. Ce e mai frumos, de abia acum urmează.

Până data viitoare, ține Steagul Sus!

3 gânduri despre “Ferește-mă, Doamne, de prieteni

 1. Observ ca iar incep jocurile de culise, care pentru multi nu inseamna decat accesul la functii pentru care nu au niciun merit si salarii fabuloase, asa cum s-a intamplat in anii trecuti cu „vestita si iubita” corona ( nu pot s-o scriu cu litere mari). De ce nu se organizeaza o dezbatere publica, eventual in aer liber, la tribuna oficiala de la Tineretului, cu cartile pe fata, in care fiecare sa-si prezinte intentiile?

  • SR-ul nu prea mai are ce intenții să prezinte (dar cu siguranță vor prezenta Primăriei un proiect care să susțină meritul de a primi brandul FC Brașov).

   În ce-i privește pe ceilalți, pace și lumină. Au demonstrat din plin intențiile lor cu privire la Steagu’/FC Brașov și ce ar însemna pentru ei fotbalul brașovean în secolul XXI.

  • Bună ziua,
   Fie-mi iertată întrebarea: la cine vă referiți când menționați acei mulți?
   Dezbateri publice, în aer liber cât și în interior au fost cu zecile, și ad-hoc și anunțate. Cu cărțile pe față ne-am prezentat tot timpul cât și, bineînțeles, intențiile. Nu mai este cazul sa demonstrăm nimănui nimic.
   Sau probabil nu există interes tocmai pentru că nu sunt salarii fabuloase, cine știe?
   Au fost trei ani și jumătate, timp în care cine a dorit să participe la discuții fără vreun interes a participat, iar cine a dorit funcții s-a eliminat singur.
   De la domnul căpitan Ilie Birt, să auzim de bine și cele bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.