Toate golurile din meciul cu Espanyol


În sfârșit putem vedea toate golurile marcate de stegari în victoria cu 4-2 reușită în fața celor de la Espanyol Barcelona în februarie 1966!

Un canal de YouTube recent apărut, Fotbal pe pâine, a publicat un reportaj realizat cu prilejul acelui meci. E genul de film scurt care rula în cinematografe înaintea filmelor propriu-zise, și care oferă, în special stegarilor care nu au fost contemporani cu acel meci, unghiuri nemaivăzute până acum.

Primele imagini de la acea întâlnire de pe fostul stadion Tractorul le avem de pe DVD-ul apărut în 2011, care atinge în grabă câteva momente notabile din istoria Steagului. Se credea atunci că cele trei goluri din repriza a doua a meciului cu Espanyol au fost pierdute pentru totdeauna.

În filmările de mai sus vedem imagini unice cu suporterii brașoveni care au umplut până la refuz tribunele de pe stadionul Tractorul, dar și arborii din jurul arenei, precum și prim-planuri de înaltă calitate atât cu faimosul Alfredo Di Stefano, liderul echipei Espanyol și multiplu câștigător al Ligii Campionilor cu Real Madrid, cât și cu jucători precum Stere Adamache, Nicolae Campo – căpitanul stegarilor, cu antrenorul Silviu Ploeșteanu fumând o țigară pe marginea terenului, sau cu Nicolae Pescaru, marcatorul primului gol.

Că tot veni vorba despre primul gol. Șutul-centrare al lui Pescaru din minutul 23 a fost respins de portarul Carmelo după ce a trecut abia câțiva centimetri linia porții. Întreaga secvență poate fi văzută mai jos.

Aceste imagini provin din transmisia în direct la televiziune a meciului Steagul Roșu Brașov – Espanyol Barcelona. Din păcate, calitatea nu este precum cea a reportajului de față, așa că misterul va dăinui pentru totdeauna asupra validității golului lui Pescaru.

Pentru primul gol stegar, editorul mini-filmului despre care scriem acum a creat un montaj care să eleveze impresia artistică, inserând o secvență filmată de la firul ierbii cu mingea lovind plasa la golul de 4-2 marcat de Marcel Goran în minutul 80.

Mi se pare interesantă și greșeala făcută de crainicul reportajului. El spune că Steagul va juca cu Espanyol un baraj pentru determinarea echipei care va ajunge în semifinalele Cupei Orașelor Târguri (strămoșul Europa League), însă miza era accederea în sferturile competiției. Sferturi în care ne-ar fi așteptat FC Barcelona…

Intrarea în ultimele opt echipe ale unei cupe europene ar fi fost o nouă afirmare internațională pentru stegari, după ce în urmă cu 5 ani aduseseră în România trofeul primei ediții a Cupei Balcanice.

Astăzi, Steagul luptă în Liga a 3-a pentru a prinde un alt fel de baraj, care ar putea duce în Liga a 2-a, iar peste gazonul și tribunele stadionului unde s-a scris una din cele mai prestigioase victorii brașovene se întinde acum parcarea unui hypermarket, niște raioane și câteva case de self check-out.

Decăderea este abruptă. Acum, putem să ne lamentăm la infinit și să suspinăm după vremuri de mult apuse, sau putem lua imaginile astea desprinse parcă din alt univers ca motivație să ne ridicăm, pas cu pas, centimetru cu centimetru.

Un gând despre “Toate golurile din meciul cu Espanyol

  1. Pingback: Stegarii revin în Cupa Balcanică | 1971 | La Stegaru'

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.