Steagul Roșu – Olympiakos Pireu | Dubla din vara anului 1970

O întâlnire astăzi între Steagul și Olympiakos Pireu cu siguranță ar vedea biletele epuizate în nici 48 de ore și stadionul Silviu Ploeșteanu plin până la refuz în ziua meciului.

Destinele celor două echipe s-au scris total diferit în ultimele decenii, imaginile video de la prima confruntare dintre stegari și greci, din 1962, când brașovenii au învins cu 6-2, părând parcă desprinse dintr-o ficțiune generată pe computer.

Opt ani mai târziu, în august 1970, Steagul și Olympiakos s-au reîntâlnit la Brașov și la Sibiu în două meciuri de pregătire, grecii aflându-se în România la invitația Federației Române de Fotbal.

Febra post Mexic


„Moment de răgaz, după un antrenament… tare. În fotografie: Pescaru, Ghergheli, Ivăncescu, Balint și Dumitriu II (de la stînga la dreapta) / FOTO: V. Bageac

Euforia Cupei Mondiale din Mexic, unde România participase pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, era cât se poate de proaspătă în sufletele microbiștilor de pretutindeni, cu atât mai mult cu cât în urmă cu nouă luni România și Grecia s-au înfruntat în ultima etapă a preliminariilor Cupei Mondiale, într-un meci decisiv pentru ambele țări.

Cele două echipe, cantonae în Poiana Brașov, au efectuat și câteva antrenamente în comun, iar antrenorul Legendei, Dan Gheorghiadis – brașovean la origine – a vorbit presei locale despre emoțiile revederii cu orașul de sub Tâmpa.

Este de prisos să vă spun că Brașovul pentru mine este leagănul copilăriei, orașul în care a gustat din elixirul binefăcător al sportului, că de el mă leagă bogate și emoționante amintiri ce stau la temelia vieții mele. Aici, în Poiana Brașov, fiecare colț este brodat cu o poveste a tinereții. De altfel, cînd merg cu băieții la antrenament, cu un ochi îi supraveghez, iar cu celălalt retrăiesc acele plăcute amintiri.”

Dan Gheorghiadis, Drum Nou, 15 augut 1970

Steagul – Olympiakos la Brașov


Lotul echipei Olympiakos Pireu fotografiat pe pârtia Bradu din Poiana Brașov, cu Hotelul Sport pe fundal.

Meciurile Steagul Roșu Brașov – Olympiakos Pireu s-au jucat în decurs de patru zile, pe 15 și 19 august 1970.

Prima partidă, la Brașov, a strâns în tribunele fostului stadion Municipal aproximativ 10.000 de spectatori, care au fost răsfățăți cu un fotbal de calitate: „După tempoul imprimat jocului de cele două echipe, dar mai ales după ambiția cu care au luptat pentru vctorie, am fi jucrat că ne aflăm la o confruntare cu caracter oficial” (Drum Nou, 16 august 1970)

După două goluri marcate în primele zece minute, de Ivăncescu (min. 5), din penalty, și de Capernacas (min. 8), jocul s-a desfășurat în același spirit ofensiv, golul de 2-1 al stegarilor, dacă ne luăm după descrierea din ziarul Drum Nou, fiind o frumsețe.

După cîteva încercări de a crea faze senzaționale, Dumitriu II, același „solist” al fanteziei” a executat cu călcâiul o lovitură liberă pînă la Györfi, iar acesta acesta a sprintat scurt și a centrat pînă la Gergely, care venit din urmă a înscris la păianjen”

Șt. Pervulescu pentru Drum Nou, 16 august 1970

Deși a doua repriza n-a mai prezentat aceeași cantitate de faze spectaculoase și nici vreun nou gol, publicul a răsplătit cu aplauze generoase ambele echipe la finalul celor 90 de minute.

STEAGUL: Adamache – Ivăncescu, Jenei, Olteanu, Rusu – Pescaru, Balint – Necula, Gergely, Dumitriu II (Cadar), Györffy.

OLYMPIAKOS: Kurcuvela – Gaitatzis, Siocos, Agahian, Tzighitzelas – Zoanos, Sinotopulos, Iutzos – Forachis, Capernecas (Delikaris min. 73), Miller (Stolingas min. 60)

Steagul – Olympiakos la Sibiu


Nicolae Pescaru, căpitanul Steagului în meciul cu Olympiakos de la Sibiu, schimbând fanioane și flori cu căpitanul grec înaintea primului fluier.

Pe 19 august 1970, la Sibiu, în fața celor 7.000 de spectatori din tribunele fostului stadion CSM, echipa antrenată de Valentin Stănescu a câștigat din nou!

La fel ca la Brașov, toate golurile au fost marcate în prima repriză, diferența fiind că de această dată grecii au deschis scorul în minutul 5.

Egalarea a venit peste 20 de minute, când „Györfi a înscris imparabil la capătul unei curse de 30 m” (Drum Nou, 20 august 1970). Penalty-ul transformat de Mihai Ivăncescu două minute mai târziu a stabilit scorul final, a doua repriză consemnând un număr egal de ocazii create de ambele echipe.

STEAGUL: Adamache – Ivăncescu, Jenei, Olteanu, Rusu – Pescaru, Cadar (Necula min. 80), Balint – Necula (Florescu min. 46), Dumitriu II (Gergely min 46.), Györffy (Drăgoi min. 46).

OLYMPIAKOS: Milonas – Cumarias, Siocas, Agahian, Aghelis – Zoanos (Stolingas min. 31), Miller, Sinetopulos – Bambulis, Capernacas, Liosis (Delicaris min. 46)


Dăm repede înainte niște ani, iar în 1999 Olympiakos era eliminată cu greu de Juventus în sferturile de finală ale Ligii Campionilor (1-2 la Torino și 1-1 la Pireu), în vreme ce stegarii, sub un nume nou, FC Brașov, cumva-cumva reveneau în Liga 1 după două sezoane în B, la capătul celui mai mizerabil deceniu din istoria clubului.

Când și unde au încetat stegarii să mai fie o mare echipă – așa cum suporterii se încăpățânează să cânte și astăzi – este un subiect ce merită explorat.

Până atunci, puteți citi mai jos integral cronicile meciurilor din august 1970, așa cum au apărut în ziarul local Drum Nou. (click pe imagini pt. mărire)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.