Steagu’ vs. Coventry City | Singura victorie a fotbalului brașovean contra celui englez [VIDEO]

Este iulie 2008, iar stegarii se pregătesc la poalele Alpilor elvețieni pentru revenirea în Liga 1 după trei ani de B. Brașovenii antrenați de Răzvan Lucescu au învins în acea vară echipe precum Grasshopper Zürich și FC Thun, din prima liga elvețiană, și echipele franceze EA Guingamp (Ligue 2) și FC Sochaux (Ligue 1), și încheiau cel de-al doilea stagiu internațional de pregătire cu un meci contra englezilor de la Coventry City, din Championship – al doilea eșalon al fotbalului din Albion.

Dacă această înfruntare ar fi avut loc prin anii 1950 sau 1960, când numărul meciurilor internaționale era limitat de competițiile europene care abia începeau să apară, Steagu’ – Coventry s-ar fi jucat pe un Tineretului sau un Highfield Road plin până la refuz. Așa, cele două echipe s-au întâlnit pe Stade de l’Espérance din orașelul Martigny-Croix.

Strigătele jucătorilor și ale antrenorilor, cu ecoul amplificat de versanții munților din apropiere, au ținut loc de încurajările suporterilor.

Stade de l’Espérance în iunie 2021, nu prea diferit față de cum arăta în 2008. / FOTO

Coventry City, fosta câștigătoare a Cupei Angliei în 1987, era un nume familiar microbiștilor români datorită scurtei perioade în care atacantul Viorel Moldovan le-a îmbrăcat tricoul, marcând două goluri în 11 apariții pentru Sky Blues în primăvara anului 1998.

În Elveția, însă, stegarii s-au aflat față-n față cu un Coventry City în declin, care de mai mulți ani naviga în partea inferioară a clasamentului din Championship, zilele din Premier League fiind o amintire distantă.

Pentru echipa engleză, meciul cu FC Brașov de pe 16 iulie 2008 era primul din pre-sezon.

Viorel Moldovan sărbătorește împreună cu suporterii lui Coventry City după ce tocmai a marcat în poarta celor de la Aston Villa (1-0), în Turul 5 al Cupei Angliei. A fost primul său gol pentru club. În vara anului 1998, Moldovan îi va întrista pe englezi, deschizând scorul împotriva Angliei (2-1) la Cupa Mondială din Franța. / FOTO

„O ÎNFRÂNGERE DELOC NEAȘTEPTATĂ”


Cătălin Munteanu (min. 2) și internaționalul irlandez Leon Best (39) au stabilit scorul pauzei, apoi Dorel Zaharia și Attila Handagy, după un corner și, respectiv, un contraatac pornit din jumătatea proprie, au marcat într-un interval de numai două minute (55 și 57) golurile primului și momentan singurului succes brașovean în fața unei reprezentate a fotbalului englez.

  • Operatorul video nu prea a fost pe fază la golul lui Cătălin Munteanu. Golul trei al stegarilor, cel mai frumos, a circulat pe traseul Ezequias, Munteanu, Oros, Măldărășau, Mihai Roman, Hadnagy.

În ciuda cadrului natural idilic, meciul nu a fost lipsit de scântei și intrări mai dure. „Aron Einar Gunnarsson a băgat câteva tackling-uri tari și s-a ales cu o lovitură în față pentru necazurile sale. Leon McKenzie a primit, de asemenea, un cot întârziat din partea unei echipe nerăbdătoare să etaleze un joc aspru și când s-a auzit ultimul fluier, au fost multe împingeri și îmbrânceli din partea jucătorilor ambelor echipe, în timp ce City s-a înclinit după o înfrângere deloc neașteptată.” (sursa)

Suporterii stegari trăiseră și ei în ultimii ani mai multe decepții decât bucurii, așa că victoria cu 3-1 reușită de Steagu’ le-a dat motive-n plus de optimism cu zece zile rămase până la prima etapă de campionat.

Pe 26 iulie, în minutul 90+3, 9.000 de spectatori au izbucnit în urale când lovitura de cap a fundașului central Cristi Oros a găsit plasa Unirii Urziceni, creația antrenorului Dan Petrescu – cel mai apreciat român care a jucat vreodată în Premier League.


Iată echipa stegarilor în acea zi:

Bogdan Stelea – Rui Duarte, Abrudan, Bogdan Nicolae, Ezequias – Fabinho, Marius Măldărășanu, Paulo Adriano, Cătălin Munteanu – Dorel Zaharia, Sabin Sburlea. În repriza a doua au jucat: Eugen Nae – Rui Duarte, Cristi Oros, Nicoale Constantin, Ezequias (Cristi Ionescu ’60) – Mihai Roman, Marius Măldărășanu, Robert Ilyés, Cătălin Munteanu (Adrian Senin ’60) – Dorel Zaharia (Alexandru Bălțoi ’60), Attila Hadnagy.


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.