Tur-Retur [Fotografii din arhiva Miliyet]

Calificaţi după o pauză de nouă ani în cupele europene, „stegarii” au întâlnit în primul tur al Cupei UEFA (actuala Europa League), echipa turcă Beşiktaş Istanbul.

Meciul tur s-a jucat în Turcia, pe stadionul „Inonu”, casa echipei Beşiktaş. Pe 18 septembrie 1974, nocturna s-a aprins şi cei aproximativ 15 mii de suporteri turci sperau în victoria echipei lor. Şi speranţele lor n-au fost în van. Sinan Alayolgu şi Tezcan Ozan marcând în minutele 64 şi 90 golurile triumfului.

La Braşov, stadionul „Tineretului” a fost plin ochi şi nimeni nu concepea ca băieţii antrenorului Nicolae Proca să nu obţină calificarea. Doar că minutele treceau la fel cum mingea tot trecea şi ea pe lângă sau peste poartă. În rarele ei accese de generozitate, a lovit şi bara. A fost nevoie ca Petru Cadar şi Gheorghe Şerbănoiu (dublă) s-o trimită contrar voinţei ei dincolo de linia porţii. Erau minutele 87, 88 şi 90, imposibilul devenise posibil, iar abstractul devenise concret.

Tur. Căpitanul Nae Pescaru, asistat de Sterică Adamache, schimbă fanioanele înainte de startul meciului cu căpitanul echipei Beşiktaş, portarul Sabri Dino.

TUR

Dar asta nu e tot! După lupte crunte cu google translate şi crearea unui cont pe site-ul cotidianului turcesc Miliyet, fotografii nemaivăzute de publicul român din dubla manşă de acum 37 de ani pot fi admirate în toată splendoarea lor. Unde mai pui că sunt şi color?!?

Prima victorie din istoria participărilor lui Beşiktaş în cupele europene a fost onorată cum se cuvine de cotidianul sus-menţionat, o întreagă pagină, cu fotografii color şi comentarii entuziaste, fiind dedicată succesului lor.

Adamache într-o paradă curajoasă în situaţie de unu-la-unu.

Golul (cred) de 1-0.

Sterică Adamache (roşu) încercând să apere şutul dar cred că mingea intră în poartă.

Şut din interiorul careului dar Adamache va reuşi să apere

Necaz mare şi nu prea  la finalul meciului printre ani noştri. Cum Steagu’ nu mai evoluase în nocturnă din 1966, de la meciul cu Espanyol Barcelona, şi puţini dintre jucătorii de atunci s-au regăsit şi pe „Inonu” (doar Pescaru, Gyorffy, Jenei şi Adamache), o parte din înfrângere a fost pusă în seama lipsei de experienţă a alor noştri în jocul la lumina reflectoarelor.

RETUR

No, şi după cum spuneam, turcii ne-au bătut cu 2-0 şi erau plini de optimism înainte de meciul retur, de pe 2 octombrie, de la Braşov. Dar plini de optimism erau şi „stegarii”, lucru scos în evidenţă de caricatura care prefaţa confruntarea de la poalele Tâmpei în care Nicolae Proca le arăta jurnaliştilor turci câte golurie le va da Steagu’ dar nu este luat în serios de către aceştia. De partea cealaltă, vedetele echipei de pe Bosfor sunt prezentate în ipostaze invincibile.

Finalul se ştie. Când nimeni nu mai spera în calificare şi însuşi Dumnezeu schimbase postul pe altceva, cele trei goluri arătate de degetele lui Nicolae Proca au venit din picioarele lui Cadar şi Şerbănoiu. Ooo, dulce nebunie izvorâtă din abisul fericirii.

Şi pentru că umorul este cea mai bună cale de a trata durerile sufletului, iată caricatura din Miliyet de după meciul de la Braşov. Cifra trei devenise o fobie pentru jucătorii turci. Din ce-am reuşit să dibuiesc, conductorul spune ceva de genul că „trenurile circulă din trei în trei minute”.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

Un gând despre “Tur-Retur [Fotografii din arhiva Miliyet]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.