Duminicile noastre de altădată | Niște melodii vechi de tot

Motto: „Toţi românii noştri au un suflet mare, când e zi de fotbal, este sărbătoare!”

Mărin Cornea

Am găsit o casetă audio de prin 1998 cu niște melodii despre prezentul (de atunci) și trecutul fotbalului românesc.

Melodiile sunt populare iar versurile surprind foarte bine efervescenţa unor ani care, acum, au cam dispărut din păcate. Anii şpriţului între fotbalişti de la echipele rivale; anii când fotbaliştii ajungeau pe prima pagină graţie golului sau graţie unei fente; anii când se intra la liber cu pirotehnice pe stadion.

No, şi ziceam că melodiile astea sunt atât despre prezentul anului 1998 cât şi despre istoria fotbalului de pe meleagurile noastre. Hagi, Lăcătuş, Dobrin şi Rică Răducanu au piese „dedicate”, aşa că fanii Naţionalei, fanii stelişti, piteşteni şi rapidişti, indiferent de preferinţele muzicale, vor asculta, sunt sigur, cu mândrie acele melodii. Universitatea Craiova, Rapid Bucureşti şi Sportul Studenţesc Bucureşti (!) au de asemenea piese „dedicate”. Melodia studenţilor bucureşteni are un aer mai modern, care să se plieze pe spiritul tânăr, iar oltenaşii oricum au coardă sensibilă pentru muzica populară aşa că ei, dintre toţi, sunt sigur că se vor delecta cel mai mult cu piesa dedicată echipei lor, chiar dacă în prezent dragostea lor trece prin infern.

Avem şi o piesă dedicată fotbalului copilăriei multora dintre noi, dar şi una dedicată fotbalului din perioada interbelică. Melodia „Hai România, hai Tricolorii!”, dedicată Naţionalei care urma să ia drumul Franţei pentru Coupe du Monde ’98, este, din punctul meu de vedere, la pièce de résistance, un marş triumfal în albastru, galben şi roşu.

Audiţie plăcută!

7 gânduri despre “Duminicile noastre de altădată | Niște melodii vechi de tot

  1. Razvane, faci ce faci si apari pe blog cu materiale inedite si surprinzatoare ( vezi si pozele din arhiva ziarului turc Millyet ).Melodiile lui nea Marin Cornea sunt haioase si placute, dupa stilul sudistilor, specialisti in dedicatii.De remarcat ca a compus fiecare melodie ( asa cum ai observat si tu ) adaptind-o dupa subiectul pe care-l abordeaza. De pilda melodia pentru Marius Lacatus e in maniera country, in ton cu viteza pe care o avea fostul ” septar „. Sa va zic si eu una din anii 80.Era perioada de intuneric si foame, iar Steaua tocmai castigase Cupa Campionilor. Cu stomacul gol, oamenii se consolau cantand : ” N-avem paine nici salam / Dar l-avem pe Duckadam ! „

  2. :)))) Adi, faci ce faci, și găsești mereu cum să pui niște situații în versuri. Mulțam fain!

    Cât despre material, mă bucur că-ți place. Nu e el legat de Steagu’, dar are legătură cu o eră a fotbalului căreia mulţi îi duc dorul.

  3. am avut si eu aceasta caseta cand eram mai mic dar din pacate mi-a fost furata. stiu ca erau mai multe melodii pe ea, si te-as ruga daca poti sa le postezi pe toate. cu respect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.