1936 si Steagu’

Initial am vrut sa scriu despre referintele anului 1936 in intreaga lume, pur si simplu nu am avut habar cate s-au intamplat chiar la noi in tarisoara.Si m-am indreptat spre evolutiei literaturii romanesti in anul 1936.Legat de literatura universala, in 1936 a aparut ,, Pe aripile vantului” , romanul scriitoarei Margaret Mitchell. Eiii, chiar asa , in perioada interbelica ai nostri au luat vacanta? Sa stiti ca nu, Lucian Blaga a publicat ,,Spatiul mioritic” , iar Mircea Eliade a publicat ,,Domnisoara Christina”. Nefiind presati de comunism, filosofii si criticii romani precum Tudor Vianu sau Emil Cioran erau apreciati in Romania, chiar Emil Cioran a publicat ,,Schimbarea la fata a Romaniei” fara sa stie ce adevar ,,spune”. In ’36 a fost construita Biblioteca Academiei Romane , s-au nascut Marin Sorescu, Florin Piersic, Sebastian Papaiani. Mai aflam ca anul 1936 ( MCMXXXVI) este un an bisect.

Brasovul este unul dintre orasele care au indragit fotbalul inca din primii ani in care a patruns pe ale noastre meleaguri.Aventura a inceput acum 76 de ani, odata cu aparitia echipei Uzinele Astra Brasov. Echipa a trecut printr-un razboi mondial , s-au schimbat regimuri politice. Se stie despre Astra Brasov ca a luat nastere undeva in vara spre toamna lui ’36.

Daca ne gandim un pic, este una din cele mai longevive echipe , doar Universitatea Cluj ( 1919) , Poli Timisoara ( 1921) , Rapid Bucuresti (1921) , CFR Cluj (1906) , Jiul Petrosani ( 1919) , Corvinul Hunedoara ( 1921) , Gloria Bistrita ( 1922) , Ceahlaul Piatra Neamt ( 1919) fiind mai in varsta. Cert e ca avem o echipa ce s-a nascut intr-un an ce a reprezentat o treapta in evolutia culturii noastre. Se spune ca toate lucrurile frumoase au un final….oare?

FC Brasov ( n.1936 – d.Niciodata)

8 gânduri despre “1936 si Steagu’

  1. Am omis sa le mentionez, le voi adauga….subconstientul meu nu le-a avut la „suflet” niciodata,din motive diverse.

  2. bine, sunt o gramada de echipe infiintate inaintea steagului… care inca exista dar se zbat in ligi inferioare, mai ales in ardeal… gen jiul, ariesul turda, unirea alba-iulia, cfr timisoara, gloria arad etc si in o groaza de orasele gen Aurul Brad, Recas, Ludus, Simeria, Beius etc etc

  3. Intradevar exista, dar am vrut sa ma axez pe niste echipe de traditie , ora fiind tarzie am omis unele echipe. O mica specificatie, Ariesul Turda a fost exclusa si dezafiliata din campionat anul acesta.

  4. Domnule Pop Radu-Alexandru sa nu va speriati de cei ce v-au corectat, ideea articolului este frumoasa (eu unu am apreciat acest lucru)! 😉

  5. Inca o chestie interesanta:
    EMIL CIORAN-wikipedia
    „Reîntors în țară, ocupă vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov.”
    Ciudata coincidenta nu?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.