Braşov, 25 iulie 2012
DUPĂ 38 DE ANI, AŞTEPTAREA VA LUA SFÂRŞIT
Mai întâi a fost Andrei Mureşanu. Acesta scria la 1848 într-o casă de pe strada Mureşenilor versurile unui cântec care avea să devină în zorii anilor 1990 Imnul Naţional al României. La mai bine de un secol distanţă, tot într-o noapte şi tot într-o cameră semi-luminată, Ioan „Bebe” Bara şi Viorel Morari tipăreau în ajunul meciului cu Beşiktaş din 2 octombrie 1974 cu ultimele resurse de energie 2.000 de fluturaşi pe care erau scrise versurile celui mai celebru cântec compus vreodată în Braşov după al Doilea Război Mondial.
„În oraşul de sub Tâmpa” e titlul acelui cântec şi, la fel ca opera lui Mureşanu, avea să devină şi el imn. Imn local, al suporterilor care trăiesc pentru galben şi negru, al braşovenilor. Al celor cărora cu „Pescaru în echipă de nimeni nu” le e frică. Al celor care ştiu că dacă e „Gyorffy pe extremă” rezolvă orice problemă. Al „stegarilor” de pretutindeni. Împrumutând linia melodică a faimoasei melodii Andri Popa a formaţiei Phoenix, din acea zi de octombrie şi până în prezent, cântecul care concentrează în trei strofe şi refren identitatea şi farmecul fotbalului local şi al fanilor săi, a fost cântat pe aproape fiecare stadion din România. Intonat de un cor de câteva mii de persoane ori murmurat de o mână de oameni, chiar dacă FC Braşov evolua în divizia secundă, meciurile începeau astfel: „În oraşul de sub Tâmpa, este o echipă mare”. Cine a vrut să asculte oda „stegară” a trebuit să meargă pe „Tineretului”, acesta fiind singurul loc din lume unde putea fi auzită. Acum însă, la 38 de ani de când acest imn a fost cântat pentru prima dată, avem ocazia să scriem noi înşine o nouă pagină de istorie: înregistrarea imnului într-o variantă de studio chiar de către Mircea Baniciu, patronul spiritual al celebrului cântec „Andri Popa”.
Este o oportunitate unică, pe care nu avem voie să o ratăm. În acest sens, Liga Suporterilor Stegari face un apel la comunitatea locală, la oamenii de afacere din oraş, să vină în sprijinul acestui proiect pentru ca pe 6 august, în etapa a 3-a a Ligii 1, meciul cu Dinamo să înceapă cu un întreg stadion învăluit în galben şi în acordurile de chitară ale lui Mircea Baniciu. Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean au fost contactate în acest sens, dar tumultul politic din aceste zile întârzie un răspuns favorabil din partea celor două instituţii. Orice sprijin financiar este bine-venit pentru că va contribui la realizarea „în studio” a acestui imn, oferind astfel întregii ţări oportunitatea să asculte probabil cel mai frumos imn al unei echipe de fotbal din România. E momentul ca Braşovul să aşeze în pantheon una dintre cele mai importante moşteniri culturale ale sale, dar nu poate face acest lucru fără ajutorul vostru.
Liga Suporterilor Stegari
http://www.causes.com/causes/785764-monumentul-maria-tanase/actions/1660748?fb_action_ids=402332789814717&fb_source=timeline_video&action_object_map={%22402332789814717%22%3A10150882463501984}&action_type_map={%22402332789814717%22%3A%22video.watches%22}&action_ref_map=[] din anul 1936 :))