Pe 15 Noiembrie NU se ţin cursuri!

Când interioarele Corpului T al Universităţii „Transilvania” au fost inscripţionate de studenţi cu mesaje împotriva regimului ceauşist şi de susţinere a muncitorilor arestaţi în urma revoltei din 15 Noiembrie, mai-marii Universităţii au pus lacătul pe uşile clădirii, agăţând şi un mesaj informativ: „În această zi nu se ţin cursuri. Corpul T este în reparaţii”. Studenţii care au săvârşit faptele „huliganice” au fost, bineînţeles, exmatriculaţi, aşa cum s-a întâmplat şi cu cei care au manifestat în faţa cantinei din Memo cu un banner pe care se putea citi „Muncitorii arestaţi nu trebuie să moară!”.

Anul acesta, pe 15 Noiembrie, se împlinesc 25 de ani de la revolta anti-comunistă ce a avut loc la Braşov. A fost începută de muncitorii uzinei de autocamioane, mai întâi sub forma unui protest împotriva reducerilor salariale, apoi, în dreptul Spitalului Judeţean, unde mulţimea care număra câteva mii de persoane a cântat „Deşteaptă-te, române!”, greva lor s-a transformat în revoltă contra sistemului, muncitorilor alăturându-li-se diverse categorii sociale.

Dacă e o comemorare sau o aniversare, rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă. Unii din cei care au ieşit atunci în stradă nu mai sunt azi printre noi, măsurile represive ale forţelor Securităţii şi Miliţiei grăbindu-le sfârşitul. Cert e că vom onora o zi de care istoria oraşului şi a României comuniste avea nevoie.

4 gânduri despre “Pe 15 Noiembrie NU se ţin cursuri!

  1. Pingback: 25 de ani de la Revolta anticomunistă din Braşov – 15 noiembrie 1987 | Peluza Sud Sibiu

  2. Cu toate ca toata Romania se temea de securitate, in zilele care i-au urmat lui 15 noiembrie lumea isi exprima, intr-un fel sau altul, respectul pentru brasoveni.
    Pacat ca idealul lui 15 noiembrie si al lui 22 decembrie, sa cum le credeau romanii atunci, au fost deturnate de aia cu interese oculte si bani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.