Am revenit în oraşul de sub Tâmpa, asta înseamnă că revenim şi cu sondajul pentru creionarea celui mai bun prim XI din istoria Steagului.
Se anunţă o votare cu un favorit cert, dar asta nu înseamnă că trebuie să ignoraţi micro-profilurile celorlalţi „stegari” nominalizaţi. Iată-i!
Data naşterii: 11.06.1934, Galaţi
Profil
A jucat la Steagu’ între: 1957-1968
| +215 meciuri (199 în Liga 1; 5 în Europa League; 11 în Cupa Balcanică)
| 5 goluri în Liga 1 şi 1 gol în Cupa Balcanică
| Câştigător al Cupei Balcanice Intercluburi ediţia 1961
Ioan Szigety a venit la Braşov din postura de finalist al Cupei României în 1956 (cu Minerul Baia Mare) şi s-a impus rapid în mijlocul echipei creată de Silviu Ploeşteanu. A fost pe teren la debutul „stegarilor” în prima ligă, iar în 1961 a fost integralist în campania încheiată la 15 noiembrie cu cucerirea Cupei Balcanice Intercluburi. Fostul mare jucător „stegar” trăieşte în prezent în Braşov, undeva pe Bulevardul Ştefan cel Mare.
Data naşterii: 27.03.1943, satul Breaza, Ţara Făgăraşului, jud. Braşov
Profil:
A jucat la Steagu’ între: 1962-1981
| +478 de meciuri (311 în Liga 1; 139 în Liga a 2-a; +9 în Cupa României; 11 în Europa League; 8 în Cupa Balcanică)
| +92 de goluri (62 în Liga 1; 28 în Liga a 2-a; 1 în Europa League; 1 în Cupa Balcanică)
| 4 selecţii în Naţionala României; a făcut parte din lotul pentru CM Mexico ’70
Despre Nicolae Pescaru se poate scrie/vorbi doar împreună cu formula „cel mai”. Pentru că e cel mai selecţionat „stegar” şi cel mai bun marcator din istoria clubului, la fel cum este şi cel mai longeviv fotbalist român din istorie cu ai săi 19 ani la rând jucaţi pentru aceeaşi echipă. El este doar legenda noastră şi nu şi a fotbalului românesc pentru că a refuzat luminile Capitalei ca să joace cu Steagu’ în Divizia B. A fost un demn urmaş al lui Nicolae Campo, moştenind de la acesta nu doar banderola de căpitan în 1968, ci şi polivalenţa formidabilă, fiind golgeter, om de creaţie şi un excelent fundaş central. N-are statuie, dar toată lumea, de la copii la bătrâni, ştie că nouă „cu Pescaru în echipă, de nimeni nu ne e frică!”.
Data naşterii: 09.02.1957, Braşov
Profil
A jucat la Steagu’ între: 1975-1984 şi 1986-1988
| 279 de meciuri (140 în Liga 1; 127 în Liga a 2-a; 12 în Cupa României)
| 43 de goluri (15 în Liga 1; 25 în Liga a 2-a; 3 în Cupa României)
Mulţi dintre copiii Braşovului care băteau mingea pe străzile oraşului au crescut în oamenii care duminică dimineaţa de la 11, vreme de 5 ani de zile la rând, au bătut mingea pe gazonul impecabil al „Tineretului” pentru readucerea Steagului în prima ligă. Valer Şulea a fost unul dintre aceşti copii. A atins suta de meciuri în tricoul Steagului în Divizia B şi a devenit cu timpul specialistul echipei în loviturile de la 11 metri, neratând nici un penalty până în ziua de 27 iunie 1979. Atunci, fatidicul a lovit şi Valerică şutează pe lângă poarta Stelei în semifinala de Cupă. Peste aproape zece ani, Şulea revine şi califică Steagul pentru a 5-a oară în semifinalele Cupei, transformând în minutul 98 al prelungirilor penalty-ul cu FC Argeş. Se numeşte „karma”.
Data naşterii: 23.06.1970, Argeş
Profil
A jucat la Steagu’ între: 1988-1992; 2005-2006
| +115 meciuri (110 în Liga 1; 2 în Liga a 2-a; 3 în Cupa României)
| 20 de goluri în Liga 1
Pentru cei mai mulţi, Pârvu este omul care ne-a salvat de la retrogradare cu golul său înscris sub tricoul Oneştiului în primăvara lui 2000, spunând că „am jucat pentru mine şi pentru Steagu’, că doar sunt braşovean!”. Dar Ionel Pârvu nu înseamnă pentru Steagu’ doar atât. Cele 20 de goluri înscrise în peste 115 meciuri pentru Braşov fac din el un mijlocaş central/ofensiv fără de care echipa noastră ar fi avut mari probleme în menţinerea pe linia de plutire în acei ani.
Data naşterii: 29.06.1972, Braşov
Profil
A jucat la Steagu’ între: 1997; 1998-2000; 2001-2006
| +200 de meciuri (140 în Liga 1; 56 în Liga a 2-a; 4 în Europa League)
| 7 goluri în Liga 1; 1 gol în Europa League
„Naşul” a petrecut o viaţă în tricoul în Steagului şi a onorat cum se cuvine tricoul său cu numărul 7, chiar dacă nu a fost un fotbalist care să smulgă „ole”-uri tribunelor la vreun dribling senzaţional. Determinarea şi ambiţia i-au câştigat un loc în inimile „stegarilor” de pe gradene şi i-au asigurat locul în acea galerie a fotbaliştilor care nu doar au purtat tricoul Steagului, ci i-au dat şi greutate.
Susţinere blog
Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.
€1,00
Ghinionul celorlalti 4 fosti mari jucatori stegari este ca i-ai plasat pe acelasi post cu Nae Pescaru. Totusi, timp de 6 ani Sulea si Pescaru au fost evoluat ca titulari in majoritatea meciurilor, lipsind doar cand se accidentau, caci suspendari erau prea putine pe atunci. Dar fiind in acelasi 11 de start, nu puteau juca pe acelasi post. Sincer, imi pare rau de Sulea. 🙂
Da, e adevărat, practic pe aproape orice post l-aş fi nominalizat pe Nicolae Pescaru (cu excepţia celui de portar şi poate extremă), ar fi fost în dezavantajul celorlalţi fotbalişti. Oricum, am avut jucători buni, inimoşi, asta e important să se vadă, chiar dacă performanţele noastre nu au fost extraordinare.
ionut parvu cat si isaila nu au jucat mijlocasi central
M-ar fi ajutat mai mult o idee legată de ce au fost, decât de ce nu au fost. Pârvu a fost mai mult mijlocaş-ofensiv, nu? Iar Isăilă mai degrabă la închidere?
parvu a fost un jucator polivalet, dar postul lui a fost de mijlocas stanga iar isa a fost fundas dreapta iar dupa revenirea de la rapid a fost trecut mijlacas
fratilor, parvu a jucat toata viata, inclusiv la Steaua in UCL, fundas stanga. Isaila de asemenea mijlocas defensiv. Cu ce echipa tineti??
Că-l ţii tu minte ca jucând ŞI fundaş stânga, nu înseamnă că ăsta e postul în care a jucat toată viaţa şi în care s-a consacrat. Din cele 20 de goluri marcate în tricoul Braşovului, putem trage concluzia că la noi cel puţin a fost mijlocaş ofensiv. Cât despre Isăilă, ştiu că a fost mai mult pe închidere, dar cum nu există postul ăsta în Steagu’ XI, de aceea am ales să-l nominalizez pt mijlocaş central.
Să ne facem înţeleşi. Unele nominalizări nu respectă întocmai poziţia pe care s-a afirma un „stegar” sau altul, mai ales dacă aceştia au fost polivalenţi. Dar decât să-l excludem pe respectivul, alegem să-l prezentăm, acest experiment al nostru, Steagu’ XI, fiind o bună modalitate de a face cunoscuţi publicului fotbalişti braşoveni din aproape toate perioadele istorice.
http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?showtopic=30686 , faptul ca are o medie de un gol la 5 meciuri nu il face mijlocas ofensiv. Era un fundas stanga ofensiv si cu un sut cu stangul f puternic, un veritabil nr. 3.
statistica lui la echipa aia nu ne intereseaza…. daca esti asa mare fan al echipei bolsevice iti recomand sa nu-ti mai pierzi timpul p-aici
a jucat fundas stanga la Steagu’ si la Steaua la fel, pe acelasi post jucand si in UCL. Chestia cu bolsevismul e o frustrare a ta, dovada ca prin anii 90 nici nu mergeai la stadion……………
O fo’ polivalent, la Steagu’ cel puţin. Am casete tehnice care mi-l arată pe Pârvu pe toate posturile, fundaş stînga, central, mijlocaş central, extremă, atacant chiar. Că s-a fixat pe stînga apărării mai tîrziu aşa e, dar la Steagu’ am mai explicat cum e cu nominalizările astea. Oricum va arăta echipa la final, n-o să meargă nimeni cu o foaie la club, „na, bă, d-aici! lăudaţi-vă şi voi cu ceva!”. Mai ne cunoaştem trecutul, mai facem greşeli şi lumea intervine şi ni-l cunoaştem mai bine, cam asta-i treaba cu „sondajul” ăsta.
Chestia cu bolşevismul nu e frustrarea nimănui. Simply fact and figures.