Prețul pasiunii

Se spune că pasiunea nu suportă o etichetă cu un preț. La nivel idealist, așa este, doar că în practică lucrurile stau altfel.

Nu mă mai interesează ce zice și ce face Corona fotbal-seniori sau ce se va întâmpla cu ei. Chiar le doresc cu toată sinceritatea succes la promovare. Chiar și dacă vor primi zece branduri FC Brașov, ei nu vor fi niciodată FC Brașov pentru suporterii „stegari” – suporterii fiind singurii oameni care după falimentul FC Brașov au mișcat ceva pentru a menține spiritul Steagului viu prin SR Brașov.

Vreau doar să vă zic ce ne așteaptă pe noi, „stegarii”, în returul acestei primăveri, și care va fi prețul pasiunii. Vom avea opt meciuri în total – patru pe teren propriu și patru în deplasare.

ACASĂDEPLASARE
Et. 12, 20.03.2021 – CSO PlopeniEt. 11, 12.03.2021 – Odorheiu Secuiesc
Et. 13, 27.03.2021 – Astra II GiurgiuEt. 14, 03.04.2021 – Kids Tâmpa
Et. 15, 10.04.2021 – KSE Tg. SecuiescEt. 16, 17.04.2021 – CS Blejoi
Et. 17, 24.04.2021 – CoronaEt. 18, 30.04.2021 – Sepsi II

Prețul pasiunii acasă


 • arbitraj: 3.500 lei/meci
 • chirie stadionul „Silviu Ploeșteanu”: 500 lei/meci
 • asistență medicală: 1.000 lei/meci
 • stewarzi/pază/transmisie live: voluntariat/donații

Așadar, organizarea minimală a meciurilor de pe teren propriu în acest retur costă în total fix 20.000 lei.

Clubul suporterilor „stegari” va comercializa prin intermediul platformei bilete.ro bilete virtuale în valoare de numai 5 lei. Am zis că un astfel de preț este accesibil pentru majoritatea celor care ar dori să susțină clubul din punct de vedere financiar. A fi cu sufletul alături de echipă este nobil și de apreciat, însă pentru a ne asigura că vom avea echipă și în anii ce vor veni, e binevenit să fim alături de ea și într-o formă mai practică.

La un calcul simplu, cu 1.000 de bilete vândute la fiecare meci de pe teren propriu acoperim arbitrajul, chiria și asistența medicală, iar Steagu’ suntem noi! și-ar menține în continuare validitatea.

Prețul pasiunii în deplasare


Zeul fotbal a fost blând cu noi și ne-a hărăzit în această primăvară deplasări scurte, pe care clubul le va putea efectua chiar în ziua meciului.

 • Odorheiu Secuiesc (103 km) – cel mai probabil vom efectua deplasarea cu două microbuze sau cu mașinile personale. Oricum, ea va costa minim 1.000 lei.
 • Kids Tâmpa – zero costuri.
 • Sepsi II (36 km) – mijloacele de transport vor fi similare cu cele folosite pentru Odorhei, însă distanța redusă mai taie din costuri: 500 lei.
 • Blejoi (110 km) – aceleași mijloace de transport (microbuze/mașini personale): 1.000 lei.

Deplasările ne vor costa în total 2.500 lei.

Fit Food Way – unul din sponsorii clubului în acest retur, va asigura masa pentru jucători și staff-ul tehnic. Oamenii de acolo au înțeles cum funcționează ideea de comunitate.


Pe lângă costurile afișate mai sus, toată echipa va trebui să efectueze pe parcursul returului și patru teste PCR (pentru COVID-19), fiecare test costând 6.000 lei – deci un total de 24.000 lei.

Nu în ultimul rând, salariile jucătorilor și staff-ului tehnic pentru următoarele patru luni. Vorbim de un total de 121.000 lei (110.000 lei net și 11.000 lei impozitele). Dacă prezentarea de mai sus va activat apetitul pentru numere, salariile reprezintă un cost lunar de 27.500 lei net.


Platforma patreon.com/SRBrasov va reprezenta în continuare unul din pilonii esențiali pentru desfășurarea activității. De la lansarea ei în noiembrie 2018 și până în prezent media de 35 de donatori lunari prezentă pe platformă a avut o contribuție decisivă la existența clubului, sumele de acolo fiind folosite atât în beneficiul echipei de seniori, cât și al grupelor de copii. Nu îndrăznesc să visez ce lucruri frumoase am putea face cu minim 100 de donatori pe acea platformă, dar sper că vom reuși în viitorul apropiat să atingem o medie de 50 donatori.

Materialele promoționale pe care clubul va continua să le producă vor fi o altă metodă de sporire a bugetului. De bilete am zis mai sus.

SR Brașov ocupă în prezent locul 3 în seria a 5-a a Ligii a 3-a, fiind la 5 puncte de locul 2, care asigură calificarea în barajul de promovare. Aceeași situație critică din punct de vedere financiar a exista și în tur. Cu aceleași dificultăți ne-am confruntat și în sezonul trecut. Dar am ținut Steagul sus și vom continua să facem asta cât încă mai avem un dram de suflare în noi.

Într-o lume în care e simplu să-ți alegi o echipă din străinătate și să te bucuri și să suferi (dar mai mult să te bucuri) alături de ea și să te identifici cu culorile ei, noi vrem să avem această echipă lângă care să ne bucurăm și să suferim chiar în orașul nostru, chiar să fie ”ai noștri”.

E infernal. Am preluat în noiembrie 2018 conducerea unui club îndatorat până peste cap. Sume consistente generate de sponsorizări (Temad, Adriana Prod), contracte de publicitate (Alphaville, Velux), merchandising și bilete au fost virate spre diminuarea acelor datorii, pentru că doar astfel puteam asigura continuarea existenței clubului.

Motivul pentru care suntem ”doar” pe locul 3 în serie, bazându-ne exclusiv pe finanțări private, este că în decursul acestor doi ani și jumătate ne-am concentrat eforturile spre achitarea a aproape trei sferturi din totalul datoriilor pentru care noi, suporterii, nu suntem în vreun fel responsabili, dar pe care ni le-am asumat.

Sunt o mulțime de lucruri care pentru microbistul casual sunt invizibile. Sper că am reușit să te ajut cu acest mic insight să înțelegi un pic mai bine ce înseamnă funcționarea unui club de fotbal, chiar și în condiții de avarie, și chiar și în Liga a 3-a.

2 gânduri despre “Prețul pasiunii

 1. Razvan,
  Stegari, tot respectul, dar aceste e nevoie de aceste rapoarte regulat. Asta inseamna transparenta. Macar catre cei de pe patreon. Eu m-am retras de pe platforma tocmai din acest motiv, nu mai vorbesc de interactiune acolo, nici macar un raspuns la mesajele mele.
  Din fericire sau din pacate voi ramane alaturi de aceasta pasiune…..chiar daca suntem la 3 puncte de locul I si pe locul 2 (cel putin asta spune site-ul oficial) 😦

  • Salut Virgil, chiar apreciez mesajul tău! Aveam în draft pt Patreon un raport al activității ultimelor 6 luni, dar mereu l-am pus pe planul secund. Vina mea, aici. Sper ca la finalul săptămânii, sau cel târziu la începutul celei viitoare, să-l public. Chiar dacă acum nu mai ești cotizant, vei primi și tu acel raport.

   Încă o dată, îmi cer scuze pt perioada lipsei de raport, dar îți mulțumesc pt tot sprijinul oferit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.