Un roman despre suporteri

Sunt puţini cei cărora le-am zis. Acum o să aflaţi cei mai mulţi. Am scris un roman. Despre fotbal. Despre Braşov şi dragoste şi fotbal. Partea, poate, cea mai şocantă e că romanul ăsta o să fie publicat. Nu, pe bune, îi foarte posibil ca ăsta să fie primul roman din istoria literaturii române care tratează lumea suporterilor unei echipe de fotbal. Da, are şi înjurături. Pentru că fotbalul e un sport pentru gentlemeni practicat de tineri ce nu au aceste calităţi. Ei, na?!

Săptămâna asta şi viitoare i se fac ultimele retuşuri şi, probabil, tot cândva săptămâna aviatoare o să postez şi-un capitol din roman, ca să vă faceţi o idee. Luni o să puteţi citi aici pe blog sinopsis-ul. Lansarea o să fie cândva în prima jumătate a lui noiembrie, la Bucale, să prindă târgul de carte Gaudeamus. Aşa că aştept suporterii din Capitală la lansare ca să facem haos! Bineînţeles, o să aibă loc o lansare şi la Braşov. Aşa că pregătiţi torţele şi fumigenele şi băgaţi Ciucaşul la rece!

P.S. încă nu ştiu cât o să coste. Bănuiesc că undeva pe la două pachete de ţigări. Romanul se numeşte „Eroi Locali”.

10 gânduri despre “Un roman despre suporteri

  1. O surpriza si nu prea,tinand cont de talentul, potentialul si puterea de munca a lui Razvan. Publicarea unui roman se intuia a fi pasul urmator in evolutia lui.Fara nicio urma de subiectivism, pot spune cu mana pe inima ca Razvan Ionut Dobrica este un produs de varf al generatiei sale.Tocmai de aceea ii urez sa ramana la fel de puternic si perseverent pentru a ajunge, la un moment dat acolo sus, unde potentialul sau il recomanda. Cat despre roman, evident ca il asteptam cu interes. Sincer, nu sunt la zi cu actualele tendinte si curente din literatura romana. Probabil, criticii il vor incadra la postmodernism. Sau poate Razvan va creea o noua directie si prin opera sa , va ramane in istoria literaturii ca initiatorul curentului sentimental-urban de la inceputul mileniului trei.Iar peste timp, romanul ” Eroi locali ” se va studia in scoli, devenind lectura obligatorie si posibil subiect de bac. Deocamdata, felicitari si multa bafta !

  2. Simpatic Razvan, care este nefumator, in a echivala pretul cartii la 2 PT ( Pachete de Tigari ). Putea gasi orice alta unitate de masura. De exeplu, cartea va costa 4 LB ( Litri de Benzina ), sau 11 DB ( Doze de Bere ), sau 0,33 AP( Abonament Peluza ), sau 15,85 CS ( Calatorii cu Saptesprezecele ), sau chiar 0,99 CRMc ( Cina Romantica la McDonald’s ). Lasad gluma la o parte, sunt convins ca romanul va merita a fi cumparat si citit.

  3. Sincer, chiar ma intrebam cind ai de gind sa faci pasul acesta. Nu pot sa zic decit ca astept cu interes, desi nu sunt adeptul injuraturilor de nici un fel, indiferent ca sunt spuse la opera sau pe stadionul de fotbal. Bravo!

  4. Felicitări Răzvan. Sunt sigur că e o realizare extraordinară şi voi fi încântat să o răsfoiesc. Nu e însă primul roman care tratează lumea suporterilor, mai este (cel puţin) „Furia” lui Marius Ghilezan, o scriere pe care v-o recomand tuturor, despre fenomenul Politehnica Timişoara de la începutul mişcării suporterilor până la ultraşii de astăzi împletit cu firul descriptiv al vieţii rebelului (în sensul bun) personaj principal care găseşte un refugiu faţă de rutina gri comunistă în care se complace majoritatea, în gaşca de drukeri polişti unde întâlneşte personaje ce îi marchează viaţa. Credeţi-mă, merită! Aştept cu nerăbdare şi cartea ta Răzvane!

  5. M-am tot intrebat de ceva timp daca ai de gand sa faci acest pas. Ma bucur mult sa aflu despre acest roman si de abia astept sa il citesc. Felicitari!

  6. @Marius: Sper să fie pe măsura aşteptării.

    @Tutească: Mulţam! Vă ţin la curent cu lansarea.

    @Adi Aliman: M-ai flatat, domnule! În literatura română (asta am aflat-o de când cu Literele) e un curent destul de puternic al cărţilor „de rebeliune”, „de răzvrătire” etc., deci nu e nimic special în scrierea mea din acest punct de vedere. Sper din suflet ca această carte să fie citită de cât mai mulţi suporteri, stegari sau alţii, pentru că, în esenţa romanului, mai toţi se vor regăsi acolo.

    @Ciprian: Asta e! Cu înjurăturile nu există scăpare când vine vorba de fotbal. Te asigur, însă, că am încercat să nu sar calul. Cât despre filmuleţe, sper că am aşezat în carte aşa cum trebuie cuvintele pt ca ele să creeze în mintea cititorului alte fotografii şi filmuleţe. După ce-o citiţi, să-mi spuneţi dacă am reuşi sau nu.

    @Rareş: După ce se epuizează stock-ul fizic :)))

    @Adrian Brătoiu: Uite că aşa mai aflăm lucruri noi. Nu ştiam de acel roman, dar într-un fel îmi pare bine că nu l-am citit, poate m-ar fi condiţionat să scriu altfel. Un roman despre fotbal şi suporteri este ceva, totuşi, inedit în peisajul literaturii noastre. Păcat, însă, că „Furia” nu a beneficiat de expunerea pe care consider c-ar fi meritat-o, spun asta după ce am citit o cronică a cărţii. Din păcate, cititorul român încă preferă traduceri sau autori consacraţi, fiind prea puţin dispus să-şi rişte banii pt o lectură surpriză. Sper ca şi romanul meu să-ţi ofere aceeaşi plăcută citire. Merci pt suport!

    @Dogfriend: Se pare că toată lumea se întreba când „acest pas”, mai puţin eu :))) No, e bine c-a venit şi sper să nu dezamăgească romanul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.