Primul „stegar” ajuns la majorat

Când a debutat în tricoul uneia din multele, la acea vreme, echipe de fotbal din orașul său, Mihai I era Rege și România se afla în al doilea an de război. A fost la un pas să ajungă de atunci în prima divizie a țării, dar el și colegii săi au călcat strâmb. Singurele lucruri care au rămas constante în viața acestui fotbalist au fost cinci la număr: orașul, echipa (chiar dacă își schimbase numele între timp), culorile, numărul și mingea. Orașul s-a numit Brașov, echipa U.A.B. apoi Steagul Roșu, tricoul a fost mereu alb-albastru, pe spate a purtat mereu numărul 3 și fotbal a jucat tot timpul cu o minge din piele maro prinsă cu șiret.

A schimbat toate diviziile până a ajuns în „A”. Apoi a câştigat un trofeu internaţional, Cupa Balcanică intercluburi, primul de acest gen cucerit de o echipă românească, iar când s-a retras a primit un buchet de flori şi o plachetă omagială. Ţara se numea Republica Populară Română şi era condusă de Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Fotbalistul s-a numit Octavian Zaharia. Numele său nu are vreo rezonanţă deosebită şi nici n-a făcut vreun rău cuiva. Doar a jucat fotbal.

Octavian Zaharia, 1943-1963

Octavian Zaharia, 1943-1962. Ultimul său meci pentru Braşov a fost în ultima etapă a sezonului 1961/62, când Steagu’ pierdea acasă 1-2 cu Progresul Bucureşti, 1 iulie.  Dar pentru că se soldase cu o înfrângere, festivitatea de retragere a avut  loc pe 1 septembrie 1963, înaintea meciului cu Crişul Oradea, în care „stegarii” aveau să se impună cu 5-0, Octavian Zaharia fiind ACUM pentru ultima dată titular în echipa Braşovului. Lăsa pentru totdeauna fotbalul, devenind şeful atelierului de tratamente termice din uzinele „Steagul Roşu”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.