Primul meci din istorie între cele două cluburi, un amical în 1941, a fost şi primul disputat de acestea pe anul respectiv. Universitarii clujeni, refugiaţi la Sibiu în urma dictatului de la Viena, vizitau pe 9 martie 1941 Braşovul, oraş care la rândul său găzduia din septembrie 1940 Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale.
Acest match este un adevărat eveniment sportiv pentru publicul braşovean, mai ales că în primele poecte ale „U”-ului Brașovul era prevăzut ca oraș gazdă pentru gruparea unversitară”.
sursa: Gazeta Sporturilor din 9 martie 1941
Într-o zi de duminică, la ora 15:30, arbitrul Melchior fluiera startul meciului pe un stadion Metrom ticsit cu peste 1500 de spectatori. Din cronica publicată în numărul 19/1941 al Gazetei Transilvaniei reiese o primă repriză alertă, în care „Acţiunile se succed una după alta, dar numeroasele ocazii de marcare sunt ratate de ambele echipe”. Prim divizionarii clujeni găsesc totuşi o cale dincolo de excelentul portar braşovean Moraru în minutul 18, „când centrul înaintaş Dascălu, după ce primeşte o pasă de la Medrea, printr’un shoot sec deschide scorul”.
Cei de la GSP, în ediția din 11 martie, notează dominația clujenilor, care însă nu pot finaliza „căci linia de apărare a adversarilor este la post.” Observăm aici o neconcordaţă în ce priveşte minutul deschiderii scorului, în cronica cotidianului din Capitală fiind consemnat minutul 37.
Repriza a doua a fost considerată de gei de la GT niţel mai lentă, cu fazele de poartă desfăşurându-se predominant la poarta braşoveană. „Echipierii U.A.B. sunt obosiţi de eforturile făcute în prima parte a jocului şi nu pot opri năvala furioasă a atacanţilor universitari care acţionează mereu şi îi pun în situaţia de a le ceda terenul, pas cu pas”.
Colegii de la GSP apreciază că „la reluare jocul devine mai strâns echipele arătând lucruri frumoase”. Atacaurile se succed la ambele porţi, şi abia spre finalul meciului reuşesc Şepcile Roşii să se desprindă.
UAB-iştii, care activau în Campionatul Districtual Braşov (al 3-lea eşalon în ierarhia fotbalului românesc pe atunci), menţin poarta intactă până în minutul 85, „când în urma unei combinaţii Medrea-Dascălu-Coman, acesta din urmă înscrie al doilea punct în stil personal” (conform GT). Peste două minute Dascălu reuşea dubla şi stabilea scorul final la 3-0 pentru Universitatea Cluj.
Huitz este creditat de GSP cu al doilea gol al clujenilor, în minutul 82, dar cele două publicaţii, în ciuda nesincronizărilor de pe parcurs, ajung la un consens privind concluzia meciului.
Cu toate că rezultatul a fost defavorabil pentru localnici, totuşi figura făcută în compania echipei universitare din Divizia A a fost foarte frumoasă, ţinând seama că U.A.B. face parte numai din district.”
Gazeta Transilvaniei
În ceeace priveşte pe U.A.B. aceasta a jucat destul de bine, însă nu a putut marca nimic din cauza liniei de atac care a fost urmărită de ghinion în faţa porţii. Totuşi braşovenii au lăsat o impresie excelentă pentru viitor.”
Gazeta Sporturilor
XI-le Uzinelor Astra Braşov: Moraru – Costea I, Costea II – Nichita, Chiper, Fârtea – Betea, Bunuşiu, Candrea, Bârlea şi Murăşanu.
Jucătorii bolduiţi sunt cei pe care cronicarul i-a remarcat din tabăra braşoveană, cu precizarea că pe Moraru l-a considerat chiar „cel mai bun de pe teren”, fapt care spune multe despre evoluţia sa, în ciuda celor trei goluri primite „care nu i se pot imputa”.
Aceiaşi jucători braşoveni vor obţine promovarea în Divizia B la finalul sezonului 1940-1941, iar în toamnă vor concura pentru un loc la Turneul Final al Cupei Basarabiei.
Unii dintre ei se vor reîntâlni cu U Cluj atât în vara aceluiaşi an, tot într-un amical, cât şi în 1942 – de data aceea într-un meci oficial contând pentru şaisprezecimile Cupei României.
– Cronicile integrale ale meciului amical UAB 0-3 U Cluj din 9 martie 1941 –
Susţinere blog
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.
€1,00
Pingback: Braşov vs. Reşiţa: Începuturi, 1941 | La Stegaru'
Pingback: Anii de început – primii jucători legitimați | La Stegaru'