Steag”U” – primul meci din istorie – 9 martie 1941

Primul meci din istorie între cele două cluburi, un amical în 1941, a fost şi primul disputat de acestea pe anul respectiv. Universitarii clujeni, refugiaţi la Sibiu în urma dictatului de la Viena, vizitau pe 9 martie 1941 Braşovul, oraş care la rândul său găzduia din septembrie 1940 Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale.

Într-o zi de duminică, la ora 15:30, arbitrul Melchior fluiera startul meciului pe un stadion Metrom ticsit cu peste 1500 de spectatori. Din cronica publicată în numărul 19/1941 al Gazetei Transilvaniei reiese o primă repriză alertă, în care „Acţiunile se succed una după alta, dar numeroasele ocazii de marcare sunt ratate de ambele echipe”. Prim divizionarii clujeni găsesc totuşi o cale dincolo de excelentul portar braşovean Moraru în minutul 18, „când centrul înaintaş Dascălu, după ce primeşte o pasă de la Medrea, printr’un shoot sec deschide scorul”.

Repriza a doua a fost niţel mai lentă şi fazele de poartă s-au desfăşurat predominant la poarta braşoveană. „Echipierii U.A.B. sunt obosiţi de eforturile făcute în prima parte a jocului şi nu pot opri năvala furioasă a atacanţilor universitari care acţionează mereu şi îi pun în situaţia de a le ceda terenul, pas cu pas”.

UAB-iştii, care activau în Campionatul Districtual Braşov (al 3-lea eşalon în ierarhia fotbalului românesc pe atunci), menţin poarta intactă până în minutul 85, „când în urma unei combinaţii Medrea-Dascălu-Coman, acesta din urmă înscrie al doilea punct în stil personal”. Peste două minute Dascălu reuşea dubla şi stabilea scorul final la 3-0 pentru Universitatea Cluj.

Cu toate că rezultatul a fost defavorabil pentru localnici, totuşi figura făcută în compania echipei universitare din Divizia A a fost foarte frumoasă, ţinând seama că U.A.B. face parte numai din district.”

XI-le Uzinelor Astra Braşov: MoraruCostea I, Costea IINichita, Chiper, Fârtea – Betea, Bunuşiu, Candrea, Bârlea şi Murăşanu.

Jucătorii bolduiţi sunt cei pe care cronicarul i-a remarcat din tabăra braşoveană, cu precizarea că pe Moraru l-a considerat chiar „cel mai bun de pe teren”, fapt care spune multe despre evoluţia sa, în ciuda celor trei goluri primite „care nu i se pot imputa”. 

Aceiaşi jucători braşoveni vor obţine promovarea în Divizia B la finalul sezonului 1940-1941, iar în toamnă vor concura pentru un loc la Turneul Final al Cupei Basarabiei.

Unii dintre ei se vor reîntâlni cu U Cluj peste un an, de data aceea într-un meci oficial contând pentru şaisprezecimile Cupei României. Am şi povestea aceea aproape gata pentru tipar.

– Cronica integrală a meciului amical UAB 0-3 U Cluj din 9 martie 1941 –

UAB - U Cluj, 9 martie 1941

Din cauza refugiului la Sibiu, echipa Şepcilor Roşii apărea adesea în presă cu titulatura Universitatea Sibiu.

Hai să vorbim

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.