1941 – Când „stegarii” se numesc UAB și participă în Cupa Basarabiei

După ce armatele române şi germane i-au scos pe bolşevici din Basarabia şi Bucovina de Nord în vara lui 1941, sosise timpul sărbătoririi evenimentului.

În timp ce războiul continua dincolo de Nistru şi se ducea tot mai spre est, reunirea cu provinciile invadate de sovietici cu un mai înainte era marcată în ţară de toate federațiile sportive prin cupe ale Basarabiei sau Bucovinei, al căror scop, pe lângă cel festiv, era și de a strânge niște bani pentru familiile soldaților căzuți la datorie și pentru cei răniți.

Băieții de la FRF s-au pus şi ei pe treabă și le-au dat cluburilor doritoare de acțiune răgaz de înscriere în campionatul de război dotat cu Cupa Basarabiei până pe 15 august. Stega… pardon, UAB-iștii au fost a 19-a echipă care a trimis scrisoarea de participare. S-au stabilit apoi cele zece serii – pe criterii geografice – cei mai buni din fiecare serie urmând a se califica în optimile Turneului Final din primăvară. Echipa Uzinelor Astra Brașov a făcut parte din Seria a VII-a, cea brașoveană, alături de ACFR, care activa în Divizia B şi încheiase sezonul 1940-1941 pe locul 3, Malaxa Tohanul Vechi, Metrom, Voina și Bârsa Zărnești. Până în iarnă trebuiau să joace fiecare cu fiecare și să vadă care-i cea mai cea echipă în stare să reprezinte zona în faza finală a Cupei Basarabiei.

Start joc pe 14 septembrie 1941!

În timp ce ACFR-ul spulbera Bârsa cu 8-0, noi făceam „conform așteptărilor” (GSP-ul din 16.09.1941) un 2-2 cu Voina pe teren propriu şi se părea că în seria asta nu prea va fi vorba despre o competiție propriu-zisă. Însă etapa următoare avea să demonstreze că lucurile stau un pic altfel. ACFR-ul mânca un 4-1 fără pâine la Tohanul Vechi, iar UAB-ul câștiga în deplasare la Bârsa cu 3-1! Iată XI-le nostru victorios aliniat în acea zi de toamnă pe gazonul actualului stadion Celuloza: Moraru – Costea, Orghidan – Mureșan, Nichita, Dragomir – Brândușoiu (gol), Bunușiu (gol), Bârlea, Brătuc, Gipe (gol).

E haios cum în avancronica meciului cronicarul anticipa că „deși vor juca în deplasare, brașovenii au prima șansă. Vor câștiga la două puncte” (GSP-ul din 22.09.1941). Dar mai zi, mai zi.

Şansa detaşată şi victoria sigură a Metromului a însemnat un 4-2 (1-1) stabilit pe finalul meciului.

Primul nostru derby brașovean a avut loc pe 5 octombrie, în etapa a 4-a. Atat UAB cât și ACFR veneau după victorii – 2-0 cu Malaxa, respectiv 4-1 cu Metrom – iar un succes i-ar fi pus alb-albaștri (UAB) la două puncte depărtare de urmăritori. Dar violeții s-au instalat lideri şi favoriţi la titlu cu un 5-1 care arunca UAB-ul pe locul trei. „Foștii divizionari merg din victorie în victorie și par a fi câștigătorii cerți ai seriei” (GSP-ul din 8.10.1941)Cronicarii vremii aveau un fetiș pentru certitudini.

Și na, victoria cu 8-0 obținută de ACFR etapa următoare contra echipei uzinelor Voina părea să-i dea dreptate ziaristului. Doar că, la naiba, UAB-ul era totuși campioana sezonului precedent de District, așa că renunțarea la luptă nu exista în dicționarul său. Dubla lui Chendi și golul lui Brătuc pun 3-0 între UAB și Metrom pe 12 octombrie, iar alb-albaştri termină turul la un punct în urma feroviarilor.

 1. ACFR Brașov                      5 – 4 – 0 – 1 – 26:6    – 8
 2. Malaxa Tohanul Vechi        5 – 3 – 1 – 1 – 10:6     – 7
 3. Uzinele Astra Brașov          5 – 3 – 1 – 1 – 11:8     – 7
 4. Metrom Brașov                   5 –  2 – 0 – 3 – 12:13  – 4
 5. Voina Brașov                      5 –  0 – 3 – 2 – 7:14    – 3
 6. Bârsa Zărnești                   5 –  0 – 1 – 4  – 4:20    – 1

Returul a început chiar duminica următoare, pe 19 octombrie. Într-o zi rece și ploioasă, doar 50 de spectatori s’au încumetat să vină la match” (GSP-ul din 21.10.1941) ca să vadă cum UAB dă gol după gol după gol după gol unei echipe Voina care în prima repriză a jucat cu numai şapte jucători. Scorul a fost deschis de „Iordăchescu printr-o acţiune personală” (idem) şi s-a terminat 11-1 (6-0 la pauză), alb-albaştri stabilind scorul seriei. Cinci jucători au reuşit o dublă – Iordăchescu, Brânduşoiu, Brătuc, Gipe şi Mureşan, Bunuşiu marcând un singur gol.

Cum în aceeaşi zi Malaxa a cedat pe terenul Metromului cu 6-1, iar ACFR a învins Bârsa cu 3-1, părea tot mai clar că va fi o luptă în cuplu – ACFR (10 puncte), UAB (9) – pentru titlul seriei. Mai rămăseseră patru meciuri.

Şi mamă-mamă de n-au făcut băieţii noştri prima nefăcută din multele pe care le vor mai face de-a lungul istoriei. „De unde U.A.B. părea ca mare favorit nu reuşeşte decât să termine învinşi de codaşul clasamentului” (GSP-ul din 28.10.1941). Şi şi acasă, ca să ştim o treabă! Scorul deschis de Bârlea în prima repriză a fost răsturnat după pauză şi aşa UAB 1-2 Bârsa + ACFR 5-1 Malaxa = şanse numa’ teoretice pentru câştigarea seriei şi calificarea la turneul final din primăvară al Cupei Basarabiei.

La tipar s-au strecurat câteva greşeli. Astfel, Metromul avea 8 puncte după 4 victorii şi 3 înfrângeri în 7 meciuri, Malaxa avea golaveraj 12:21, Bârsa 8:24, iar Voina avea 3 egaluri şi golaveraj 8:34.

Situaţia alb-albaştrilor părea cu atât mai spălăcită ţinând cont că în ultimele trei etape mai aveau de jucat în deplasare cu Malaxa, iar acasă cu ACFR şi Metrom.

În dulcele stil clasic, UAB „afăcut tot ce a vrut pe teren” la Tohanul Vechi în ziua de 2 noiembrie, reuşind după pauză un 4-0 graţie liniei de atac „care a funcţionat excelent, aşa încât scorul nu prea este exagerat” (GSP-ul din 4.11.1941). Această categorică victorie şi favoarea făcută de vecinii de la Metrom (2-2 cu ACFR) au redus distanţa faţă de violeţi la două puncte care puteau fi recuperate chiar duminica aviatoare.

Cel mai interesant match al etapei se dispută la Braşov unde A.C.F.R.-ul şi U.A.B.-ul vor disputa derbyul seriei.

Cum de rezultatul acestui match depinde întreaga situaţie a primului loc se înţelege că partida va fi disputată până la ultima picătură de energie.

Gazeta Sporturilor din 9 noiembrie 1941

Prin debutul în echipă a lui Puiu Cociuban – până nu de mult una din vedetele excelentei prim-divizionare Victoria Cluj – „atacul U.A.B.-ist a căpătat o eficacitate nebănuită” (GSP-ul din 11.11.1941). Asta s-a tradus printr-un 4-2 care punea ambele echipe în situaţie egală înaintea ultimei etape, numai golaverajul separându-le ambiţiile.

 1. ACFR     9 – 6 – 1 – 2 – 38:14 – 13p
 2. UAB       9 – 6 – 1 – 2 – 31:14 – 13p

Matematica era simplă. UAB-ul trebuia să bată şi ACFR-ul să nu reuşească mai mult de un egal. Baiul pentru băieţii noştri era că în vreme ce ei se duelau pentru victoria finală cu Metrom, una din echipele ţepene ale seriei, ACFR-ul se deplasa la Voina, ultima clasată, o echipă des care nu se ştia dacă va mai onora sau nu cu prezenţa, forfetând deja meciul cu Malaxa din etapa anterioară.

Cel mai tare match al seriei este cel dintre U.A.B. şi Metrom, match care pentru primi are un rol hotărîtor în lupta pe care o duc pentru primul loc. Victoria va reveni probabil U.A.B.-ului, care beneficiază de o echipă mai tehnică şi joacă pe teren propriu.

Gazeta Sporturilor din 16 noiembrie 1941

Din păcate, succesul cu 5-3 contra Metromului a avut parte în Gazeta Sporturilor doar de două ştiri sumare, în care se menţionează că „victoria a revenit primilor cari au beneficiat de o linie de atac mai eficace” (ziarul din 18.11.1941) şi că „partida a plăcut prin elanul şi vigoarea cu care au luptat cei doi adversari” (ziarul din 19.11.1941). Nici un nume de marcator sau jucător evidenţiat, aia e.

Cei de la Voina au hotărât că şi-au făcut norma de cafteli de-a lungul sezonului şi s-au scutit de una-n plus, ACFR-ul câştigând cu 3-0 la masa verde prin neprezentarea adversarilor. Eşecul UAB-iştilor de a câştiga titlul şi dreptul să reprezinte oraşul la turneul final al Cupei Basarabiei şade însă pe cele trei puncte irosite acasă cu Voina şi Bârsa.

10 meciuri, 7 victorii, 1 egal, 2 înfrângeri, golaveraj 37:17, 15 puncte – aceeaşi linie de clasament au avut şi cei de la ACFR Braşov, însă golverajul 41-14 i-a încoronat campioni.


Datele tehnice ale meciurilor jucate de U.A.B.

Etapa 1, 14 septembrie 1941

 • UAB 2-2 Voina (au marcat Bunuşiu şi Bârlea, respectiv Bultoc/Bartok şi Nuţu/Râșcău)
 • Malaxa 3-2 Metrom
 • ACFR 8-0 Bârsa (Chicomban x2, Bureș x2, Wagner x2, Spirea, Eugen)

Etapa a 2-a, 21 septembrie 1941

 • Bârsa 1-3 UAB (Bârsa: Trifan – Andrei, Maluşel – Voiculeţ, Lupu, Ange – Moldovan, Secuice, Mirea, Invanovici, Blaj. UAB: Moraru – Costea, Orghidan – Mureşan, Nichita, Dragomir – Brânduşoiu, Bunuşiu, Bârlea, Brătuc, Gipe. Au marcat Moldovan, respectiv Brânduşoiu, Bunuşiu şi Gipe)
 • Metrom 4-2 Voina (Berariu, Ale Popescu și Ștefan Vasile / Baltoc și Nuciu)
 • Malaxa 4-1 ACFR (Sandu x2, Georgescu, Ivanof / Spirea)

Etapa a 3-a, 28 septembrie 1941

 • UAB 2-0 Malaxa (au marcat Gipe și Brătuc)
 • ACFR 4-1 Metrom (Eugen x2, Spirea, Wagner / Ștefan Vasile)
 • Bârsa 2-2 Voina

Etapa a 4-a, 5 octombrie 1941

 • ACFR 5-1 UAB (ACFR: Mereţ – Costea, Găitănaru – Bismark, Zelenak, Chisniţeanu – Bureş, Apostolescu, Marchiş, Eugen, Wagner. UAB: Moraru – Bârlea, Orghidan – Chendi, Nichita, Bunuşiu – Brătuc, Brânduşoiu, Iordăchescu, Gipe, Mureşan. Nu sunt menţionaţi marcatorii.)
 • Metrom 5-1 Bârsa
 • Voina 1-1 Malaxa

Etapa a 5-a, 12 octombrie 1941

 • Metrom 0-3 UAB (Metrom: Lupan – Pop, Boroş – Pandrea, Rechein, Năstase – Arvăreanu, Pop II, Vlad, Ale Popescu, Alexandrescu, Berariu. UAB: Vinţea – Bârlea, Nichita – Mureşan, Bucuroaia, Chendi – Drăgoescu, Iordăchescu, Gipe, Brătuc, Brânduşoiu. Au marcat: Chendi – 2 şi Brătuc sau conform Universul Mureșan, Drăgoescu și Iordăchescu)
 • ACFR 8-0 Voina (Wagner x2, Spirea x2, Marchiș x2, Bureș și Zelenak)
 • Bârsa 0-2 Malaxa

Etapa a 6-a, 19 octombrie 1941

 • UAB 11-1 Voina (Au marcat: Gipe – 2, Brătuc – 2, Brânduşoiu – 2, Iordăchescu – 2, Mureşan -2 şi Bunuşiu, respectiv Mureşan. Voina a jucat în prima repriză doar cu 7 jucători. Marcatorii UAB cf Universul: Drăgoescu x3, Brândușoiu x2, Brătuc x2, Iordăchescu x2, Mureșan, Bunușiu)
 • ACFR 3-1 Bârsa (Spirea x2, Apolzan / Gălățeanu)
 • Metrom 6-1 Malaxa (Ștefan Vasile x2, Ambru x2, Ale Popescu, Beraru / Zahan)

Etapa a 7-a, 26 octombrie 1941

 • UAB 1-3 Bârsa, 1-0 la pauză (Au marcat: Bârlea, respectiv Opincaru, Blaj şi Braun/Branu)
 • ACFR 5-1 Malaxa, 1-1 la pauză (Bureș, Eugen, Spirea x2, Wagner / Stoian)
 • Voina 0-6 Metrom (Vlad, Ștefan Vasile x3, Pop x2)

Etapa a 8-a, 2 noiembrie 1941

 • Malaxa 0-4 UAB
 • Bârsa 5-4 Voina
 • Metrom 2-2 ACFR

Etapa a 9-a, 8 noiembrie 1941

 • UAB 4-2 ACFR (Puiu Cociuban x3, Iordăchescu / Spirea, Wagner)
 • Malaxa 3-0 neprezentare Voina
 • Bârsa – Metrom 3-0 pt că Metrom era suspendat

Etapa a 10-a, 16 noiembrie 1941

 • UAB 5-3 Metrom
 • Voina 0-3 neprezentare ACFR
 • Bârsa – Malaxa ?

CLASAMENT PARŢIAL

 1. ACFR        10  7 1 2   41:14  15
 2. UAB          10  7 1 2   36:17  15
 3. Metrom      9  4 1 4   29:21   9
 4. Malaxa       9   4 1 4   15:25   9
 5. Bârsa         8   2 1 5   13:28   5
 6. Voina        10  0 3 7   12:45    3

În ordine cronologică, acesta al fost al treilea campionat oficial din istoria Uzinele Astra Braşov (UAB), club care mai târziu va fi cunoscut ca Steagul Roşu Braşov şi, în final, FC Braşov. La 76 de ani după acest sezon, spiritul încă zburdă pe iarba judeţului graţie echipei suporterilor stegari, SR Braşov.

7 gânduri despre “1941 – Când „stegarii” se numesc UAB și participă în Cupa Basarabiei

 1. Pingback: Steag”U” – primul meci din istorie – 9 martie 1941 | La Stegaru'

 2. Pingback: Prima calificare din istorie în şaisprezecimile Cupei | 1942 | La Stegaru'

 3. Pingback: 1942 – Campania Uzinelor Astra Braşov pentru participarea în Campionatul de Război | La Stegaru'

 4. Pingback: Bârlea Întâiul | La Stegaru'

 5. Pingback: Mircea Cociuban – primul superstar al anilor "stegari" de pionierat | La Stegaru'

 6. Pingback: Anii de început – primii jucători legitimați | La Stegaru'

 7. Pingback: Cele mai rapide triple „stegare” din istorie în Liga 1 | La Stegaru'

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.