Vă explică Mitică Dragomir de ce n-avem fotbal și suporteri pe stadioane

Orgasm în toate redacțiile de presă sportivă din România după incidentele ce au avut loc la meciul Dinamo – Steaua. Ultras sau huligan, e aceeași chestie pentru presarii noștri. La fel și pentru Dumitru Mitică Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Trebuie curățate arenele de sălbatici, cum au făcut englezii. Nu s-a renunțat niciodată, legea e stufoasă, n-ai tu timp să o discutăm. Dacă s-ar aplica, am avea și noi fotbal pe stadioane și ar fi suporteri mulți.

Dumitru Dragomir, via digisport.ro

Legea lui Mitică, cum mai e cunoscută Legea 4, care poartă semnătura lui Dragomir, s-a aplicat în felul următor: amenzi, bastoane și interdicții pe stadioane și alte arene sportive vreme de multe luni, poate chiar pe viață, pentru simpla posesie a unei torțe sau a unei fumigene (nu era obligatoriu să o aprinzi), și sancțiuni similare pentru bannere ale căror mesaje puteau fi interpretate de jandarmi în fel și chip. Cine zice că exagerez, înseamnă că n-a fost acolo. Eu am fost acolo, când afișarea unui steag cu sigla Partidului Comunist Român, sub care era scris numele lui Dragomir, mi-a adus mie și băieților cu care eram o vizită la regină, niște bastoane și amenzi pentru toată lumea. Sau când aprinderea torțelor și fumigenelor, atât de fotografiate de suporterul a cărui absență din tribune Dragomir o deplânge, însemna o bătălie garantată cu firma de pază de la stadion, fiind apoi necesară intervenția jandarmilor pentru a ne separa.

Legea lui Mitică, Legea 4, a produs mai mult haos pe stadioane. Ăsta e adevărul, iar o presă cu coloană vertebrală ar fi sesizat de mult lucrul ăsta. Culmea, partea de rațiune și echilbru a venit în timp, cel puțin la Brașov, din partea cui te-ai fi așteptat mai puțin: a jandarmilor. Au înțeles că o fumigenă colorată sau o torță, câtă vreme rămâne în tribune și nu e aruncată în teren, nu pune în pericol nimic.

Bătăi între suporteri au existat de la Cain și Abel încoace. Uite, citește doar aici și aici, să vezi cam ce au însemnat anii 1970 în materie de deranj public la Brașov. Și acolo-s doar fragmente, chestiile apărute în presă, fiind absente multe întâmplări, precum târgoviștenii prinși în menghină sub podul de la Fartec în fața unor autocare cu ușile sudate. Iar deliruri pe stadioane și un pic în afara lor vor mai exista. Dar nu e vorba de un fenomen generalizat, așa cum ar da de înțeles Dragomir și presa sportivă de căcat („Teroare în România”, a titrat Digi Sport articolul la care am dat link mai sus, pentru că o smardoială de câteva minute cu jandarmii pe holurile Arenei Naționale i-a lăsat plini de angoase și incertitudini cu privire la viitor pe Gheorghe și Măriorara din Șimleul Silvaniei.

Mitică Dragomir, pastorul Cooperativei, când o echipă juca maxim 5-6 meciuri corecte pe an, ar trebui să caute lipsa suporterilor de pe stadioane în altă parte. „Dacă lăsăm să câștige huliganismul, se alege praful de țara asta. Huliganii trebuie stopați. Aplauze, bravo șefu’!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.