Sunt intamplari la care ne intoarcem mereu si mereu, ca intr-o poveste stiuta, dar la care mereu mai ai cate ceva de adaugat. Iar acest octombrie ’74, chiar e un subiect la care revenim cu placere. Istoria e cunoscuta : Steagul Rosu – Besiktas 3-0, trei goluri in ultimele cinci minute si calificare.
In 1974, la Brasov, aparea un singur cotidian de limba romana. Se numea „Drum Nou”si era descendentul, in varianta proletara a ” Gazetei de Transilvania”.
Cercetand colectia pe ’74, am vrut sa vad cum a fost reflectata performanta stegarilor in paginile ziarului. Fiind un organ al Comitetului Judetean de Partid, evident ca majoritatea spatiului era rezervat activitatii „conducatorului iubit „, realizarilor oamenilor muncii in intampinarea Congresului al XI-lea si in general, implementarii ideologiei comuniste in randul maselor. Cum in primavara acelui an ziarul a trecut de la un format mare la unul mic, si acela cu doar patru pagini, spatiul alocat sportului s-a redus si mai mult. Astfel, dupa meciul tur, pierdut la Istambul, n-a aparut decat o nota mica in subsolul paginii 4, cu rezultatele echipelor romanesti in cupele europene.Despre un corespondent al ziarului, trimis la meci,nici nu s-a pus problema. Alaturarea cu rubrica „decese” (in dreapta) este sinistra, dar Steagu’ a „inviat” in meciul retur.
In ziua meciului se facea apel la echipa de a juca altceva decat in ultimul meci de campionat,pierdut. Iar suporterii erau invitati sa umple stadionul si sa-si sustina echipa. Ceea ce, de altfel, s-a si intamplat. Autorul articolului era Stefan Pervulescu, mult timp cronicar al stegarilor si redactor al programelor de meci.
A doua zi, tot orasul vorbea despre spectaculoasa calificare. Drum Nou punea pe prima pagina o alta cronica. Vizita de lucru a lui Ceausescu in judetul Olt! (home, sweet home). Plus cele 4.500 de tone de cartofi ce trebuiau recoltate zilnic. Un singur titlu ne ducea cu gandul, indirect, la succesul stegarilor : ” Hotararea de autodepasire, mai vie ca oricand”
In sfarsit in pagina a treia, gasim cronica meciului, sub titlul ” O realizare rara in analele fotbalului”. Va las s-o cititi singuri, dand zoom pe fotografie. De remarcat doar aprecierea ziaristului la adresa antrenorului Proca, despre care spune ca ” a avut curajul sa schimbe apararea” pentru acest meci. Era vorba de titularizarea tinerilor fundasi centrali Naghi si Mihailescu,
PS : Rasfoind ziarul, mi-am aruncat privirea, nostalgic, peste rubrica ce prezenta programul cinematografelor din saptamana aceea. La „Patria”, cinematograful premium al orasului, rula un clasic al filmelor de razboi: „Tunurile din Navarone” cu Gregory Peck si Anthony Quinn, iar la „Cosmos”, „Vandana”, film ce deschidea lunga serie a productiilor lacrimogene de la Bollywood.
Susţinere blog
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.
€1,00
Când Braşovul avea echipă de fotbal şi mulţi suporteri. Când Braşovul credea în miracole. Când Braşovul avea cinematografe. O tempora, o mores!
Să ţii bine ziarul ăla, Adi. Poate se pune de-un muzeu al clubului într-o bună zi, atunci e clar că ziarul tău va ocupa un loc de prim-plan.
Imi amintesc bucuria stegomanilor care treceau pe sub geamul meu (eu nu am apucat bilet la meci ….) dar nu numai a lor, ci a intregului oras, pana si profesoarele de la Mesota au scapat o vorba-doua despre eveniment.
Au trecut 27 de ani pana la un alt articol de ziar, republicat ceva mai incolo de mine.
Din pacate, ziarul din 1974 pe care vi l-am prezentat nu este al meu, ci doar am avut posibilitatea sa-l cercetez in cadrul arhivei Bibliotecii Judetene.
Asta înseamnă că sunt toate șansele ca arhiva Bibliotecii să aibă și alte ziare locale ce conțin articole în urma unor meciuri memorabil ale alor noștri. Se pare că e timpul să-mi reînnoiesc abonamentul la Barițiu.